Criza economică este o adevărată oportunitate de afaceri pentru mafia italiană, care dispune de lichidităţi enorme şi a început să iasă la cumpărături, preluând companii în dificultate şi recrutând personal din rândul şomerilor, avertizează experţi citaţi de AFP.
„Criza este cauzată de lipsa de lichidităţi. Or, mafia dispune de cantităţi mari de bani negri“, a declarat Lino Busa, preşedintele asociaţiei SOS Impresa, ce ajută firmele care au căzut victime rackeţilor sau cămătarilor.
Cifra de afaceri a mafiei a ajuns la aproximativ 130 de miliarde de euro, iar profitul anual este în jur de 70 de miliarde de euro, potrivit unui raport publicat în noiembrie de asociaţia Confesercenti, ce regrupează circa 270.000 de firme, comercianţi şi artizani.
Aceşti „bani murdari“ provin mai ales din traficul de droguri (59 de miliarde de euro), activităţi de racket (nouă miliarde de euro), trafic de arme (5,8 miliarde de euro), contrabandă (1,2 miliarde de euro) şi prostituţie (şase miliarde de euro).
„Societăţi şi magazine în dificultate, bunuri imobiliare vândute la reducere de proprietarii sugrumaţi de criză: aceste «afaceri bune» permit clanurilor mafiote să spele banii murdari cu un cost mai scăzut“, a explicat Lino Busa.
Marasmul economic permite mafiei să accelereze infiltrarea în economie, mai ales în nordul Italiei, dar şi în străinătate.
„În perioade de criză, firmele şi magazinele au mai puţine scrupule să trateze cu investitori sau antreprenori suspecţi. Ele îşi pun mai puţine întrebări în legătură cu provenienţa banilor ce le sunt oferiţi“, a mai spus Busa.
Potrivit asociaţiei, mafia este foarte prezentă în sectorul construcţii imobiliare, unde investeşte 37,5% din profit, dar şi în comerţul cu amănuntul şi pe piaţa restaurantelor, în care plasează 20% din câştiguri.
Şomajul ajută mafia
Profiturile mafiei din activităţile de camătă, care îi aduc în fiecare an 12,6 miliarde de euro, vor creşte pe măsură ce criza se extinde, avertizează Silvana Fucito, responsabil al Federaţiei asociaţiilor antiracket şi anticamătă.
Peste o treime dintre cămătari au legătură în mod direct cu mafia, potrivit SOS Impresa. Dobânzile practicate de cămătari pleacă de la 100% pe an şi ajung chiar la 200%, spun asociaţiile anticamătă.
„De câteva luni, numărul victimelor cămătarilor care ne cer ajutor a crescut exponenţial. Toate categoriile sociale sunt lovite: mame, muncitori, patroni de firme mici“, a precizat Silvana Fucito.
„Persoanele în dificultate socială cărora băncile le închid uşa nu au uneori altă soluţie decât să se îndrepte către cămătari“, a menţionat Fucito, care conduce o firmă de vopsele pentru maşini în apropiere de Napoli.
Angajată în lupta împotriva mafiei încă din 2002, când fabrica sa a fost incendiată de membri ai clanului mafiot local pentru că a refuzat să plătească „pizzo“ – impozitul mafiei -, Silvana Fucito se teme că situaţia economică „subminează toate eforturile realizate în Italia împotriva criminalităţii“.
„Şomajul este unul dintre principalii factori ai dezvoltării mafiei, singura care poate garanta un loc de muncă“, a subliniat ea. „Criza actuală, cu multitudinea de închideri de fabrici, de falimente, ar putea să împingă mii de şomeri în braţele clanurilor mafiote“, a mai avertizat Fucito.