17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMugur Isărescu: Acordul cu FMI nu este numai necesar, ci şi bun

Mugur Isărescu: Acordul cu FMI nu este numai necesar, ci şi bun

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat ieri, la finalul şedinţei cu reprezentanţii celor două Birouri Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, că aranjamentul financiar în care ţara noastră s-a implicat nu este „numai necesar, ci şi unul bun".

Acesta a explicat că „fondurile pe care le vom primi de la UE vor compensa generozitatea capitalului privat al băncilor din România".

„A fost un privilegiu pentru mine să prezint în faţa liderilor politici poziţia BNR şi concluziile acestui aranjament. (…) Am exprimat convingerea mea că prevederile acordului sunt cele de care avea nevoie România, că aceste surse de finanţare vor compensa generozitatea capitalului privat al băncilor din România, că pe baza resurselor noastre vom continua creşterea economică şi că vom asigura macrostabilitatea ţării", a spus acesta la finalul şedinţei.

Guvernatorul BNR a subliniat şi importanţa „reclădirii încrederii" şi a unei „bune conlucrări a factorilor economici, politici, financiari, sociali".

„Suntem gata cu arma la picior să venim să prezentăm de câte ori este nevoie situaţia macroeconomiei româneşti", a conchis acesta.

Geoană: BNR, îngerul păzitor al macroeconomiei ţării

La rândul său, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi-a început discursul mulţumindu-i şefului BNR, Mugur Isărescu, pentru prezenţa la Birourile reunite ale celor două Camere. Guvernatorul BNR şi echipa pe care o conduce au avut disponibilitatea de a prezenta în detaliu datele de analiză şi evaluare ale recentului împrumut contractat de România şi au salutat decizia Băncii Naţionale de a debloca o parte importantă de resurse necesare repornirii economiei reale.

Acesta a explicat că în cadrul şedinţei s-a discutat despre „peisajul macroeconomic în 2009", el subliniind şi faptul că „încrederea reprezintă un punct important împotriva unei panici excesive". „Considerăm că BNR are un rol tot mai important în a fi îngerul păzitor al macroeconomiei ţării noastre din punct de vedere al principalilor parametri, inclusiv al preţurilor", a afirmat acesta.

În prezentările făcute de senatorii şi deputaţii prezenţi la întâlnire s-a precizat că trebuie repornite împrumuturile creditărilor. „Împrumutul extern trebuie să ţină cont de faptul că nu este indicat să fie repetată situaţia din trecut, când împrumutul s-a răsfrânt asupra celor săraci. Printr-un guvernator cu reputaţia domnului Isărescu, România va putea evita un asemenea fenomen", a conchis acesta. Geoană i-a mai soliciat guvernatorului să încerce să nu iasă din graficul adoptării monedei euro, deşi este greu.

Anastase: Acordul este preventiv

La rândul său, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi-a început discursul mulţumindu-i guvernatorului pentru prezenţa la şedinţă. Aceasta a subliniat că opinia finală în urma discuţiilor de ieri constă în faptul că „este nevoie de un asemenea aranjament de finanţare", „că urmările vor fi unele avantajoase" şi „că acest acord este preventiv". Aceasta a explicat că într-o asemenea situaţie sunt importante „reclădirea încrederii şi o brumă de speranţă, ca şi multă responsabilitate din partea tuturor celor implicaţi".

Din partea Băncii Naţionale au mai participat la întâlnirea cu parlamentarii, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, economistul-şef Valentin Lazea, directorul Direcţiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, şi consilierul BNR Mircea Mureşan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII