11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDoi gorjeni, graţiaţi de Traian Băsescu

Doi gorjeni, graţiaţi de Traian Băsescu

Octogenarul Ion Truşcă din Ţicleni şi Angelica Pârvan din Turceni au fost graţiaţi de preşedintele Traian Băsescu, din motive umanitare.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat ieri decretul de graţiere a trei deţinuţi, din motive umanitare, doi dintre ei având grave probleme de sănătate. Două persoane sunt din Gorj: octogenarul Ion Truşcă, din localitatea Ţicleni, şi Angelica Pârvan, din oraşul Turceni, mamă a patru copii minori.
Pentru Ion Truşcă, pedeapsa cu închisoarea a picat ca un trăsnet, starea lui de sănătate nefiind tocmai bună. Octogenarul suferă de mai multe afecţiuni, printre care şi Parkinson, iar pe perioada detenţiei acestea s-au agravat. Condamnat la un an şi patru luni de închisoare pentru nerespectarea unor hotărâri judecătoreşti, bătrânul a sperat de la început în graţierea sa. Conducerea Penitenciarului Târgu Jiu l-a ajutat şi a trimis la Bucureşti actele necesare. Cu toate că se apropia de vârsta de 80 de ani, magistraţii l-au condamnat la un an şi patru luni de închisoare, din care Ion Truşcă trebuia să execute cinci luni şi trei zile.

La senectute, după gratii

Lăsându-şi acasă soţia bolnavă şi la fel de bătrână, Truşcă a fost încarcerat. A stat închis două luni, iar în decembrie 2008, conducerea penitenciarului i-a acordat o întrerupere de trei luni a pedepsei din cauza unor probleme de sănătate. Soţia lui se îmbolnăvise şi era nevoie ca soţul să o îngrijească. Pe 10 martie, octogenarul a revenit după gratii. „Am fost şi eu bolnav, şi soţia mea, care suferă de inimă. Era cât pe ce să moară. Suntem singuri. Copilul şi nepoţii noştri sunt plecaţi în străinătate. Eu sunt bolnav de inimă, de diabet, am hernie de disc şi cataractă. Nu mai văd să citesc aproape deloc. Bătrâneţea este grea, mai ales acum, când stau după gratii. Mi se pare o mare nedreptate săvârşită de unii magistraţi. Nu este corect să fac puşcărie, dar sper că mă va graţia preşedintele Băsescu“, declara el atunci.
Ceea ce spera bătrânul s-a petrecut, iar acum va face Paştele acasă, la Ţicleni, alături de soţia sa.

Copiii îşi aşteaptă mama

Şeful statului a semnat ieri şi decretul prin care este graţiată Angelica Pârvan pentru restul rămas neexecutat din pedeapsa de doi ani de închisoare. Femeia a fost condamnată pentru săvârşirea infracţiunii de abandon de familie. Ea nu a avut bani să plătească pensia alimentară fiicei din prima căsătorie.
Angelica Pârvan este mamă a patru copii, iar familia sa are o situaţie materială precară, ducându-şi traiul de pe o zi pe alta. În prezent aceasta se află în Penitenciarul Craiova.
Angelica Pârvan a fost încarcerată în septembrie 2008, acasă, la Turceni, rămânând trei copii minori de care are grijă concubinul femeii şi tatăl micuţilor, Costel Murgilă. Despre situaţia materială a familiei, edilul oraşului Turceni a spus: „Ştiu familia, toţi trăiesc greu, nu prea au bani. Costel Murgilă ia indemnizaţie de creştere a copiilor, este în concediu pentru creşterea băiatului cel mic, iar la ajutor social nu s-a încadrat, pentru că are un loc de muncă. Bărbatul munceşte cu ziua prin sat. Murgilă nu vrea să dea micuţii în plasament. Ţine la ei, sunt copiii lui“, a declarat Ion Iordache, primarul din Turceni.
Femeia, care le ducea dorul celor trei copii rămaşi acasă, îşi va petrece acum sărbătorile lângă ei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII