24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopii „încătuşaţi“ de jandarmi

Copii „încătuşaţi“ de jandarmi

Elevii şi preşcolarii s-au bulucit ieri să probeze pistoalele şi cătuşele jandarmilor, cu ocazia Zilei Porţilor Deschise.

Sute de copii, de la grădiniţă la gimnaziu, au dat buzna ieri în curtea Jandarmeriei craiovene, profitând de Ziua Porţilor Deschise pentru a afla mai multe despre forţele de ordine.
Odată trecuţi dincolo de porţile instituţiei, preşcolarii şi elevii au vizitat mai întâi mica biserică din curte. Oaspeţii au trecut apoi prin faţa vitrinelor din Sala tradiţiilor, unde sunt prezentate uniformele jandarmilor de-a lungul vremii. Cel mai mult le-a plăcut însă vizita în sala de sport. Nu pentru a vedea sacii de box şi aparatele de forţă, ci datorită faptului că acolo li s-a prezentat – la adăpost de ploaia care nu mai contenea – echipamentul folosit de jandarmi.

Armamentul, atracţia principală

Copiii au dat buzna la standurile amenajate de jandarmi pe diferite activităţi. Cel mai vizitat a fost cel unde era prezentat armamentul din dotarea Jandarmeriei. Acolo, copiii s-au „jucat“ cu pistoale adevărate, cu echipamentul antiglonţ, dar au putut vedea şi aruncătoarele de grenade lacrimogene, bastoanele de cauciuc, megafoanele cu sirenă şi staţiile de emisie-recepţie.
Un puştan de clasa a III-a a luat pistolul-mitralieră de pe masă, pentru a-l arăta colegilor de clasă, în timp ce altul a „probat“ cătuşele, fiind atent la sfaturile jandarmului, care îi spunea: „Cu cât te mişti mai mult, cu atât se strâng mai tare“.
Surprizele jandarmilor au continuat. După ce au ieşit din sală, copiii au avut ocazia să se plimbe prin curtea unităţii cu maşinile de intervenţie, pe fundal de sirene şi girofaruri. Au privit apoi cum jandarmii coboară în rapel de pe un bloc de patru etaje. Finalul vizitei i-a fascinat pe micii oaspeţi, aceştia privind demonstraţia câtorva jandarmi care au spart doar cu pumnul până la nouă cărămizi.
„Această acţiune a fost menită să le prezinte oaspeţilor câte ceva din culisele activităţii noastre“, a declarat lt. Ion Ţapu, ofiţer de relaţii publice în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj.
„Poate că unii dintre copiii care au trecut astăzi pragul unităţii s-au hotărât să devină jandarmi, în timp ce alţii au înţeles că trebuie să se conformeze legii, pentru a nu avea de-a face cu jandarmeria“, a completat lt. Cosmin Mirea, purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobile Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS