10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBirocraţia a lăsat bolnavii fără trimiteri

Birocraţia a lăsat bolnavii fără trimiteri

Mulţi pacienţi nu au putut să meargă ieri la medicul specialist sau la spital, pentru că medicii de familie nu au mai dat trimiteri. De vină ar fi Imprimeria Naţională, care a trimis prea târziu noile formulare Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

Bolnavii care au trecut ieri pe la medicul de familie au avut o surpriză. În loc de bilete de trimitere, au primit doar sfaturi: să revină în altă zi la cabinet sau să meargă la urgenţă. Motivul, începând de ieri pacienţii ar fi trebuit să primească trimiteri pe formulare noi. Numai că medicii de familie nu au ajuns nici ei în posesia acestor formulare din cauză că au fost tipărite foarte târziu.
Unii medici de familie şi-au călcat pe inimă şi au dat totuşi trimitere pe formulare vechi, deşi nu mai erau valabile.

Spitalul de Urgenţă primeşte formulare vechi

Intrarea în vigoare la 1 aprilie a ordinului privind noile bilete de trimitere a produs confuzie şi la Spitalul de Urgenţă Craiova. Cum unii pacienţi au venit cu trimiteri pe formulare vechi, medicii din spital au fost tentaţi să-i refuze. Totuşi, conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova a hotărât ca pacienţii să fie primiţi indiferent dacă aveau sau nu trimiteri valabile.
„Am fost anunţaţi că nu mai sunt luate în calcul decât trimiterile pe exemplare noi, iar Casa de Asigurări nu a eliberat suficiente formulare. Nu este vina bolnavilor că s-a întâmplat acest lucru. Noi vom continua să primim şi cu formulare vechi, pentru că este imposibil să refuzăm bolnavii. Sperăm ca reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate să ia în considerare aceste trimiteri, măcar în primele cinci-şase zile, până când se mai pun lucrurile la punct, şi să ne fie plătite serviciile“, a declarat dr. Cristina Calangiu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova.

Trimiterile pe vechile formulare nu mai sunt valabile

Unii medici de familie au folosit ieri formulare vechi de trimitere, deşi era ilegal, pentru că nu au avut încotro. Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, vina aparţine Imprimeriei Naţionale, care a pus la dispoziţie târziu primele formulare.
„Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are contract cu Imprimeria Naţională, care transmite tuturor caselor judeţene de sănătate formularele, iar acestea le distribuie furnizorilor de servicii medicale. CAS Dolj a primit marţi seară o primă tranşă de 550 de formulare care sunt în curs de distribuire“, a explicat Daniela Gheorghe, purtătoarea de cuvânt a CAS Dolj.  
550 de trimiteri sunt o nimica toată, având în vedere că în Dolj sunt 409 medici de familie.
Reprezentanţii CAS Dolj speră ca problema să se rezolve zilele următoare, adică Imprimeria Naţională să tipărească cât mai repede o nouă tranşă de formulare, pentru că trimiterile eliberate pe vechile formulare, după 1 aprilie, nu mai sunt valabile.

Valabilitate

Trimiterile eliberate înainte de 1 aprilie pe formulare vechi rămân valabile 30 de zile. Noile trimiteri, pe care medicii de familie trebuie să le elibereze de la 1 aprilie, sunt scrise pe formulare securizate, înseriate şi în triplu exemplar.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS