14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPraf şi pulbere peste Craiova

Praf şi pulbere peste Craiova

Nori de cenuşă din haldele Complexului Energetic Craiova au fost purtaţi ieri peste oraş de rafalele de vânt. Autorităţile de mediu i-au iertat însă pe poluatori, considerând că aceştia respectă programul de conformare pentru reducerea noxelor.

 

Nordul Craiovei s-a întunecat ieri în câteva rânduri din pricina norilor groşi de cenuşă căraţi de vânt din depozitele de zgură şi cenuşă ale Termocentralei Işalniţa a Complexului Energetic Craiova. Sporadic, a fost pus în pericol traficul rutier pe DE 70 şi pe Calea Severinului, din pricina vizibilităţii reduse. Comisarii Gărzii de Mediu s-au deplasat la termocentrală, unde susţin că au cercetat cauzele poluării. Au considerat însă că poluarea nu s-a produs din pricina unor erori tehnologice, aşa încât poluatorul a scăpat fără amendă. „Complexul Energetic aplică în această perioadă un program de conformare până în decembrie 2009, pe care îl respectă", a spus comisarul-şef al Gărzii de Mediu Dolj, Marin Costache. Comisarul se referă la investiţiile pentru protecţia mediului demarate de Complexul Energetic Craiova: instalaţii care să facă zgura să se întărească. Directorul Complexului, Constantin Bălăşoiu, recunoaşte însă că, în ciuda investiţiilor semnificative, fenomenul nu poate fi stopat curând.

„În cele două halde sunt sute de hectare de zgură şi cenuşă, pe care oricât am încerca să le udăm, în cazul în care vântul bate cu putere, apa aspersată se evaporă, iar cenuşa e spulberată. Pe lângă investiţiile în tehnologiile pentru protecţia mediului, noi am ales şi o soluţie complementară. Vom acoperi cu pământ până în septembrie suprafeţe întinse din aceste depozite, pentru ca zgura şi cenuşa să nu mai fie luate de vânt", a spus directorul Complexului Energetic Craiova, Constantin Bălăşoiu. Aşadar, cel puţin până la toamnă, craiovenii vor fi obligaţi să respire cenuşă şi sulf ori de câte ori se înteţeşte vântul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII