22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLa primăriile sărace nici banii nu trag

La primăriile sărace nici banii nu trag

Primăriile doljene care nu au strâns taxa pe valoarea adăugată şi impozitul pe venit vor primi mai puţini bani pentru echilibrarea bugetelor locale, potrivit unor proiecte de hotărâre care aşteaptă aprobarea în şedinţa de joi a Consiliului Judeţean Dolj.

 

 

Sumele pe care localităţile doljene urmează să le primească vor fi diminuate cu procentul lipsă de colectare a datoriilor, care în unele cazuri ajunge şi la 80%. În plus, primăriile vor fi lovite financiar şi de criza care a tăiat din sumele repartizate din bugetul central. „Aşteptăm o rectificare de buget pentru ca sumele acestea să fie suplimentate", a declarat Dan Mogoş, vicepreşedinte al CJ Dolj.

De exemplu, autorităţile din comuna doljeană Unirea nu au colectat decât 20% din taxa pe valoarea adăugată şi impozitul pe venit, adică vor primi cu 80% mai puţini bani. Comuna Negoi a colectat 32%, Bratovoieşti – 27%, Gherceşti – 33%, iar Filiaşi – 23%.

Ce spun primarii

Edilul-şef din Filiaşi, localitate unde gradul de colectare a taxelor şi impozitelor este de 23%, susţine că a depus toate eforturile, dar nu a putut obţine un rezultat mai bun. „Nu e vorba că pierdem bani, ci i-am pierdut deja. Ne afectează foarte mult, dar asta este. O mare parte din datorii ar trebui să le recuperăm de la TMC şi TMD Filiaşi, aproximativ şapte milioane de lei, dar nici după executări nu am putea recupera mai mult de 10%", a declarat primarul Nicolae Stăncioi.

În cazul comunei Negoi, primarul Sorin Voinea a explicat că situaţia este determinată de sărăcie. „Populaţia e săracă, e foarte greu să aduni taxele şi impozitele. Mai e vorba şi de impozitul pe anii trecuţi pe aproximativ 2.000 de hectare de teren agricol – suprafeţele care au fost inundate. Normal că nimeni nu a plătit impozit pe mlaştină, aşa că datoriile s-au acumulat", a declarat primarul din Negoi.

Datoriile s-au strâns şi la Bratovoieşti, potrivit primarului Marin Bădoiu, iar recuperarea lor se face cu viteza melcului tot din cauza sărăciei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS