22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBerceanu: Trebuie reduse costurile la CFR

Berceanu: Trebuie reduse costurile la CFR

Ministrul transporturilor şi infrastructurii, Radu Berceanu, a declarat ieri că nu este obligatoriu să fie disponibilizaţi angajaţii de la CFR, ci trebuie ca sindicatele să vină cu propuneri de reducere a costurilor, personal preferând să taie din miile de salarii de peste 15.000-20.000 de lei.

Ministrul transporturilor nu participă la negocierile cu sindicatele CFR, precizând că a delegat această sarcină unui grup de negociere. „Aş putea să nu dau pe nimeni afară şi nu mi se pare normal ca aceste negocieri să aibă loc prin intermediul presei, fiind în defavoarea sindicatelor", a spus Radu Berceanu.

Acesta a precizat că sindicaliştii au cerut planul cu disponibilizările care trebuia să fie discutat, urmând să vină cu propuneri pentru reducerea cheltuielilor, fără a fi dat cineva afară. „Mă aştept la greve şi proteste pe calea ferată pentru că situaţia, în general, este foarte proastă. Când am mai fost ministru, am lăsat CFR cu profit, iar acum l-am găsit pe minus", a spus Berceanu, care a precizat că nimeni nu a putut să îi explice de ce s-au făcut atâtea angajări în ultimii doi ani.

El a menţionat că la CFR s-au făcut investiţii în electrificare, locomotive noi, sisteme informatice moderne, cu bani de la bugetul de stat, în aceste condiţii nefiind nevoie de aşa mulţi angajaţi. „În prezent se negociază cu FMI şi s-ar putea să ni se impună condiţii legate de faptul că acum se negociază restructurarea CFR", a precizat Berceanu. El a subliniat că salariile angajaţilor CFR ar putea fi crescute la nivelul muncii fiecăruia.

FNFMC se opune disponibilizărilor de personal

Berceanu a mai spus că există o reducere în ceea ce priveşte traficul de călători şi marfă, iar trenurile nu pot să circule goale şi să se menţină personalul care nu are ce face.

Organizaţiile reprezentative au fost invitate ieri, la ora 12.30, la sediul ministerului pentru a discuta problematica referitoare la restructurarea feroviară cu directorii generali şi subsecretarul de stat Constantin Axinia.

Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial (FNFMC) a mai anunţat că se opune categoric disponibilizărilor de personal şi va uza de toate formele legale de protest pentru a menţine locurile de muncă.

Potrivit liderului de sindicat FNFMC, Gheorghe Popa, în program nu se prevede nici o formă de protecţie socială pentru personalul disponibilizat. „Un salariat disponibilizat în această perioadă deosebit de dificilă este un om sacrificat fără nici o perspectivă. Programul va afecta şi anumite comunităţi locale şi agenţi economici prin închiderea unor secţii de circulaţie şi prin anularea unui număr mare de trenuri", a adăugat Popa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII