16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBarjă scufundată în Dunăre

Barjă scufundată în Dunăre

O barjă sub pavilion bulgar, ce transporta 1.100 de tone de minereu de fier, s-a scufundat ieri în Dunăre. Incidentul a avut loc în dreptul localităţii Dubova, judeţul Mehedinţi.

 

 

Potrivit autorităţilor, care au ajuns imediat după anunţarea evenimentului, se pare că barja a părăsit convoiul format din şase nave, căpitanul echipajului bulgăresc nemaiputând să redreseze direcţia. Ea a lovit stâncile de la intrarea în zona Cazanelor Superioare, care i-au produs o gaură foarte mare ce a dus la scufundarea barjei. Încărcătura de minereu a ajuns în apă.

Incidentul a fost observat de un echipaj al Poliţiei de Frontieră, care a anunţat ce s-a întâmplat. La faţa locului au ajuns în scurt timp mai multe echipaje ale Poliţiei de Frontieră, Căpităniei Portului Drobeta Turnu Severin şi ale celei din Portul Orşova, dar şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu. „Un echipaj al Poliţiei de Frontieră aflat în zonă a observat problema încă din momentul în care căpitanul încerca să redreseze direcţia de mers, însă nu a putut face nimic, decât să anunţe despre ceea ce urma să se întâmple. Din câte am înţeles, avaria barjei este foarte mare. Scufundarea nu ar fi putut fi evitată. În continuare, echipajele noastre sunt la dispoziţia reprezentanţilor Căpităniei din Mehedinţi", a declarat Valeriu Pera, purtătorul de cuvânt al IJPF Mehedinţi.

Barja va fi scoasă la suprafaţă cel mai probabil într-o lună, astfel de operaţiuni fiind foarte dificile. „S-a răsturnat imediat. Minereul de fier s-a pierdut în apele Dunării. Ancheta a fost începută de căpitanul Portului Orşova şi apoi vom vedea cum organizăm dezeşuarea şi scoaterea barjei de acolo. Nu există victime", a declarat Mihai Ghiba, de la Căpitănia Drobeta Turnu Severin.

Zona respectivă se numeşte şi Minerva, pentru că, în urmă cu mai mulţi ani, acolo a avut loc un incident grav în care a fost implicată o navă numită Minerva. Aceasta este destul de periculoasă, anul trecut având loc aici două evenimente, însă fără urmări grave. Cei patru marinari de pe împingătorul bulgăresc au rămas în larg, evenimentul producându-se spre malul românesc al Dunării. În continuare, autorităţile competente cercetează zona şi supraveghează ca apa fluviului să nu fie poluată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS