20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCopii care oficial nu există

Copii care oficial nu există

Autorităţile din Gorj nu reuşesc să stăpânească un fenomen care pare să ia amploare: tot mai mulţi copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate şi care sunt lăsaţi în ţară în grija rudelor nu beneficiază de nici un fel de drepturi pentru că oficial nu există, neavând acte de identitate.

Tot mai multe familii din Gorj sunt în situaţia de a nu putea obţine acte de identitate pentru copii sau nepoţi, din cauza indiferenţei autorităţilor. Este şi cazul unei familii din comuna Albeni, care de peste un an şi jumătate încearcă să obţină acte de identitate pentru un nepot ai cărui părinţi sunt plecaţi de cinci ani la muncă în Italia. La numai câteva luni după ce s-a născut, Denis, în prezent în vârstă de un an şi şapte luni, a fost încredinţat de mama sa, Vasilica Clipici, bunicii din Albeni, Domnica Popescu, de 48 de ani. Din decembrie 2007, de când a fost lăsat în grija bunicilor, copilul nu a beneficiat de nici un fel de drepturi din partea statului român, întrucât, în mod oficial, Denis nu există. Domnica Popescu povesteşte că funcţionarii Primăriei Albeni i-au pierdut dosarul cu toate documentele pe care le depusese pe 5 ianuarie 2008, pentru a obţine acte de identitate pentru copil, şi astfel a ajuns să se judece cu Spiridon Gorlă, secretarul primăriei din aceeaşi localitate. Paradoxal, bunicii lui Denis au pierdut procesul, instanţa recomandând împăcarea părţilor şi reluarea demersurilor pe cale administrativă.

Tratament de milă

Domnica Popescu a respectat indicaţiile judecătorilor şi, în luna mai a anului trecut, a depus un nou dosar la Primăria Albeni, cu speranţa că a doua oară va avea mai multe şanse de reuşită. Nici până în prezent nu a primit vreun răspuns de la autorităţi, iar copilul nu poate beneficia de drepturile sale: asistenţă medicală, alocaţie etc.
În comuna Albeni există încă două cazuri similare cu cele ale micuţului Denis. „Din luna decembrie 2007, de când mi l-a lăsat fata, încercăm să îi facem actele şi nu reuşim. Practic, acest copil nu există. Am făcut acte la notariat cu fata mea Vasilica, mi l-a lăsat în încredinţare şi mi-a dat toate actele copilului. Este cetăţean italian. Am tradus tot, cu apostilă cu tot, am achitat toate taxele şi am depus dosarul, pe care, ulterior, nu l-a mai găsit nimeni. În instanţă am pierdut procesul şi am mai depus un dosar de care iar nu mai ştim nimic, dacă îl va analiza cineva sau nu! Nu am luat alocaţie, nu am luat nimic pentru băiat. El, ca şi cetăţean, nu există. Am fost cu el la Spitalul din Târgu Jiu şi nu l-a tratat nimeni, pentru că nu avea acte şi au spus că nu riscă. Abia la Târgu Cărbuneşti, un domn doctor ne-a primit, pe omenie. Am vorbit cu alte două familii din Albeni, care sunt în aceeaşi situaţie ca şi noi, să vedem ce facem. Un copil are doi ani, iar celălalt e de o vârstă cu al nostru: un an şi şapte luni“, a povestit Domnica Popescu.  

„Dosarul este tergiversat“

Primarul din Albeni, Dumitru Cornea Victora, a declarat că ştie de pierderea primului dosar, depus la instituţie de rudele lui Denis, şi că se va implica personal în rezolvarea cazului: „Dosarul este tergiversat. Ştiu că prima dată, când a fost depus, a fost pierdut. Nu pot să spun prea multe despre perioada respectivă, pentru că nu eram eu primar. A doua oară nu ştiu pe unde s-a împotmolit, pe la Bucureşti, şi nu este de acceptat să dureze atât de mult o astfel de procedură de obţinere a unor acte pentru un copil, astfel încât acesta să beneficieze de drepturile legale. Din câte ştiu eu, mai este un cetăţean, Nicolae Cotigă, care m-a rugat să îl ajut cu aceeaşi problemă. Nici lui nu i s-a rezolvat situaţia. O să facem şi o verificare, să vedem ce s-a întâmplat de s-au pierdut documentele. Probabil că a fost vorba de neglijenţă, nu de rea-voinţă. De la noi din Albeni sunt plecaţi în Italia 70-80 de localnici. Unii revin, îşi aduc copiii la bunici să îi crească. Eu cred că nu există comună din care să nu fie plecaţi localnici la muncă în străinătate“, a declarat primarul Dumitru Cornea Victora.
La rândul său, Constantin Preoteasa, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului, a menţionat că i s-a adus la cunoştinţă situaţia de la Albeni: „Este un caz complicat, din câte am înţeles. Noi monitorizăm toate cazurile de acest fel prin doamna doctor Gruia. Vom vedea exact ce s-a întâmplat, care este situaţia în prezent şi cum poate fi rezolvată“, a spus Constantin Preoteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII