22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjConsilierii judeţeni ai PD-L, nemulţumiţi de împărţirea bugetului

Consilierii judeţeni ai PD-L, nemulţumiţi de împărţirea bugetului

Consilierii judeţeni ai PD-L Gorj, în frunte cu Ionel Manţog, s-au abţinut de la votarea bugetului judeţului, nefiind de acord cu modul în care a fost făcută împărţirea banilor la anumite primării.

 

Bugetul judeţului Gorj nu a fost votat de consilierii judeţeni democrat-liberali, care s-au abţinut de la vot. Liderul PD-L Gorj a declarat după şedinţă că formaţiunea politică pe care o reprezintă nu a fost de acord cu modul în care sumele primite de la guvern au fost repartizate către comunităţile locale. Potrivit şefului Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Ion Călinoiu, bugetul judeţului este cu 17% mai mare decât cel de anul trecut, pentru perioada de până la prima rectificare bugetară. Consilierii judeţeni au avut de împărţit 28 de miliarde de lei la 70 de localităţi şi au mai primit 159 de miliarde de lei de la guvern pentru modernizarea, repararea şi întreţinerea drumurilor judeţene şi comunale. Dacă preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu, este mulţumit de nivelul sumelor alocate pentru investiţii la drumurile judeţene şi comunale, mai mulţi primari susţin că şi în acest an au rămas cu vistieria goală.

Unii primari sunt nemulţumiţi

Primăriile din Ioneşti şi Rovinari nu au primit nici un ban la capitolul investiţii pentru modernizarea şi repararea drumurilor. Comunei Bâlteni i s-au alocat pentru drumuri 14.000 de lei, iar comunei Dănciuleşti i-a fost repartizată suma de 15.000 de lei. Primarul din Ioneşti, Marian Tătaru, a încercat să afle de la conducerea consiliului judeţean de ce nu a primit bani pentru drumuri, însă a rămas fără răspuns. La rândul său, primarul din Rovinari, Dorin Filip, susţine că s-a obişnuit ca la împărţirea bugetului să nu primească bani pentru repararea drumurilor. „Nici anii trecuţi nu am primit aceşti bani. Sper că nu este vorba de faptul că facem parte din partide diferite, eu fiind de la PD-L şi preşedintele Ion Călinoiu de la PSD, pentru că acum suntem într-o coaliţie. Problema este că multe proiecte sunt cu cofinanţare şi din cauza asta am fi avut nevoie de bani de la consiliul judeţean", a precizat edilul din Rovinari. Nici primarul din Bâlteni, Vasile Vlăduleanu, nu este mulţumit de suma primită pentru drumuri: „14.000 de lei? Pot să-i ia înapoi, cu aceşti bani nu pot face nici jumătate de proiect. Dar, de fapt, ni s-a mai întâmplat şi-n anii trecuţi o astfel de situaţie", a menţionat Vasile Vlăduleanu.

Discriminări între satul de la ţară şi „satul de la oraş“

Spre deosebire de cei nemulţumiţi, Ion Călinoiu a declarat că există suficiente fonduri pentru buna funcţionare a administraţiei publice şi a primăriilor, şi că la capitolul investiţii în drumuri a fost repartizată pe ansamblu cea mai mare sumă de după 1989 încoace: „Sunt asigurate sursele pentru o bună finanţare a administraţiei şi a primăriilor. Sunt cele mai mari fonduri primite după 1989 încoace. O să avem o investiţie la Rânca de nouă milioane de euro pentru sistemul de apă şi canalizare. În plus, sunt depuse şi 19 proiecte pentru obţinerea de finanţare pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Din păcate, sunt localităţi care nu se califică pentru acest program pentru că nu sunt sărace sau afectate de secetă şi nu primesc punctajele. Realitatea este că în Gorj, dar şi în alte judeţe din ţară, oraşele au în componenţă sate şi nu cartiere. Aceste zone nu pot obţine finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Este nedrept să se întâmple aşa, este practic o discriminare. Până la urmă, sunt aceleaşi probleme, chiar dacă acele localităţi componente fac parte din oraşe", a declarat Călinoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU