10 C
Craiova
luni, 12 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalPlasatori de bani falşi, ridicaţi de poliţişti

Plasatori de bani falşi, ridicaţi de poliţişti

Poliţiştii au reuşit ieri să destructureze un grup infracţional organizat, care plasa bani falşi – euro şi lei – pe pieţele monetare din judeţele Dolj şi Olt.

 

Ofiţerii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) au început cercetările privind un grup de persoane domiciliate în Craiova şi Dăbuleni încă din luna noiembrie 2008, de când mai multe persoane au reclamat faptul că le fuseseră plătite diferite bunuri cu bancnote de 50 şi 100 de euro sau 100 de lei false. Potrivit şefului BCCO Craiova, comisarul-şef Gheorghe Bică, din grupul infracţional fac parte Nicolae Sârbu, zis Nicu lu’ Cleşte, Marius Papoiu, Ionuţ Ascunseanu, Florian Munteanu, Aurelian Smaranda, Gabriela Văduva, toţi din Craiova, şi Florin Cebuc şi George Codreanu, ambii din Dăbuleni. În urma cercetărilor s-a stabilit că Sârbu, liderul grupului, a plecat în Italia în urmă cu aproximativ doi ani, imediat după ce a fost eliberat din închisoare, acesta executând o pedeapsă de 12 ani pentru comiterea mai multor infracţiuni de furt. Acolo a intrat în legătură cu o grupare de italieni specializată în falsificarea şi plasarea de monedă. În luna noiembrie a anului trecut, după ce autorităţile italiene au arestat 38 de persoane din gruparea de falsificatori, Sârbu s-a întors în Craiova, unde şi-a creat propriul grup infracţional, prin intermediul căruia a început să plaseze banii falşi aduşi din Italia.

Cumpărau telefoane şi maşini cu bani falşi

Conform conducerii BCCO Craiova, grupul format din cei şase doljeni plasa banii la vânzătorii de telefoane mobile sau autoturisme de ocazie. Alegeau „victimele" de pe site-ul craiovaforum.ro, unde căutau telefoane sau autoturisme de vânzare. După ce contactau vânzătorii, se întâlneau cu ei numai seara, când majoritatea băncilor şi caselor de schimb valutar erau închise. Începând cu luna noiembrie a anului trecut, poliţiştii au înregistrat 12 plângeri de la tot atâtea persoane păgubite, care au aflat când s-au dus să schimbe euro primiţi că au vândut telefoane mobile sau maşini pe bani falşi. Poliţiştii doljeni au precizat că este posibil ca numărul păgubiţilor să fie mai mare, pentru că unii dintre cei care au vândut diverse produse grupului de plasatori nu au încercat să schimbe banii până acum. „Se fac cercetări în acest caz, pentru că există posibilitatea ca numărul persoanelor păgubite să fie mai mare. Dacă unele dintre persoanele înşelate de membrii grupului au pus valuta la «saltea», acestea nu au aflat nici acum că banii sunt falşi", a explicat comisarul-şef Gheorghe Bică.

Opt percheziţii la tot atâtea persoane

Primii membri ai grupului infracţional, Florin Cebuc şi George Codreanu, au fost reţinuţi duminică de ofiţerii BCCO Craiova, în urma a două percheziţii, aceştia fiind arestaţi preventiv în aceeaşi zi. Ieri-dimineaţă, poliţiştii au descins la domiciliile celorlaţi şase membri ai grupului. În urma percheziţiilor domiciliare au fost găsiţi 1.050 de euro şi 600 de lei falşi, dar şi trei telefoane mobile şi un autoturism, cumpărate cu bancnote false. Din noiembrie şi până acum, au fost recuperate de pe piaţa monetară 42 de bancnote false de 100 de euro, trei de 50 de euro şi şase de 100 de lei. Oamenii legii au mai precizat că, ieri, procurorul din cadrul DIICOT a dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Nicolae Sârbu, zis Nicu lu’ Cleşte, Marius Papoiu, Ionuţ Ascunseanu şi Florian Munteanu, urmând ca aceştia să fie prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă. Până ieri după-amiază, procurorul nu îi audiase încă pe Aurelian Smaranda şi Gabriela Văduva, fiind posibil ca şi aceştia să fie reţinuţi dacă procurorul va dispune acest lucru. Toţi şase sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de fals de monedă naţională şi fals şi plasare de monedă străină.

Milioane de euro falşi

 

Potrivit conducerii BCCO Craiova, cei 38 de italieni reţinuţi în noiembrie de autorităţile din Peninsulă, grup din care făcea parte şi Nicolae Sârbu, au reuşit să plaseze pe piaţa valutară aproximativ 20 de milioane de euro în bancnote de 50 şi 100 de euro false. Falsurile erau destul de reuşite, fiind făcute prin tipărire, şi nu prin copiere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII