17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalInvestiţiile străine au scăzut cu 25 la sută în ianuarie

Investiţiile străine au scăzut cu 25 la sută în ianuarie

Valoarea investiţiilor străine ca aport la capitalul social al firmelor înregistrate în România a totalizat în ianuarie circa 417 milioane de euro, cu 25% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar în creştere cu 25% faţă de ultima lună din 2008, potrivit datelor Registrului Comerţului. În ianuarie 2008, investiţiile străine au totalizat 560 de milioane de euro, în timp ce în decembrie 2008 s-a înregistrat un nivel de 332 de milioane de euro. Printre domeniile în care firmele din România au atras fonduri din partea companiilor-mamă şi la începutul anului, în ciuda condiţiilor nefavorabile de pe piaţă, se numără construcţiile de maşini şi componentele auto, asigurări, farmaceutic şi dezvoltare imobiliară.

În topul celor mai mari subscrieri de capital realizate în ianuarie, pe prima poziţie se află constructorul american de maşini Ford, care a realizat o infuzie de capital la uzina de la Craiova de peste 200 de milioane de euro. Pe locul doi se află firma germană din domeniul componentelor auto Schaeffler, care a subscris aproximativ 50 de milioane de euro, iar pe poziţia a treia, compania din domeniul farmaceutic Roche România, cu un aport de capital de 37,7 milioane de euro.

Alte subscrieri importante au fost realizate de Agri Consortium, cu acţionari din Danemarca, în valoare de 20,4 milioane de euro, şi de Asiban, cu 14,8 milioane de euro. În domeniul dezvoltărilor imobiliare, compania Bel Rom a subscris aproape 25 de milioane de euro la trei firme din România.

Numărul firmelor nou-înfiinţate cu participare străină s-a redus în prima lună a anului la 624, faţă de 955 în ianuarie 2008. Aportul de capital la firmele nou-înfiinţate a fost de 3,3 milioane de euro, de aproape cinci ori mai puţin faţă de prima lună din 2008.

Valoarea investiţiilor străine ca aport la capitalul social al firmelor înregistrate în România a totalizat anul trecut 3,9 miliarde de euro, cu 62,5% mai mult faţă de nivelul din 2007.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU