14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAcţiunea „Strada 2009“, în slujba cetăţenilor

Acţiunea „Strada 2009“, în slujba cetăţenilor

Dan Nica, ministrul administraţiei şi internelor, a spus ieri că nu va ezita să-i dea afară pe angajaţii care nu-şi fac treaba. „Cine îşi face treaba rămâne, cine nu, pleacă. Nu voi avea nici o ezitare să schimb sau să dau afară orice persoană, indiferent de rangul sau poziţia pe care o deţine în structurile de aplicare a legii, în situaţia în care constat că nu îşi face treaba", a afirmat ministrul, la videoconferinţa cu şefii din MAI şi cu cei ai structurilor de ordine publică din ţară. Ministrul Nica a anunţat demararea programului „Strada 2009", o acţiune de „curăţare a străzilor" din punct de vedere infracţional. „Este nevoie de o acţiune în forţă care să restabilească încrederea că avem controlul asupra străzilor, asupra infracţionalităţii. Avem nevoie de acţiuni controlate, nu heirupiste", a spus Nica.

„Am făcut şi facem în continuare o evaluare a modului în care în fiecare judeţ şi în capitala României se desfăşoară această acţiune, «Strada 2009», şi pot să vă spun că avem şi câteva concluzii: nu în toate judeţele cooperarea dintre poliţie şi jandarmerie se realizează pe coordonate foarte bune. Ceea ce înseamnă că măsurile pe care le-am dispus sunt ca aceste patrule mixte, poliţie – jandarmerie, de intervenţie în zonele cu o criminalitate crescută, să fie o acţiune la un nivel cu totul şi cu totul deosebit (…) Am cerut poliţiei şi jandarmeriei ca acolo unde au date şi fapte că acţionează clanuri de interlopi, această acţiune să aibă un caracter zilnic", a explicat Dan Nica.

Ministrul administraţiei şi internelor a mai menţionat că atitudinea poliţistului trebuie să fie fermă. În acest sens, Dan Nica a făcut referire la agenta Cristina Ana Ţacea din Calafat, care a imobilizat un infractor periculos. „Trebuie fermitate în aplicarea legii. Este nevoie de această fermitate care să arate că nu stăm între două ape. Oare cine e mai puternic în anumite zone ale României, poliţia sau grupurile infracţionale. Şi astăzi am aprobat un raport de premiere a unei doamne poliţist, care singură l-a dezarmat pe cel care săvârşise atacul cu şurubelniţa. Mi s-a părut un gest firesc să arătăm tuturor că îi încurajăm pe cei care au curaj. Ei trebuie să fie consideraţi un exemplu, cum am procedat şi în cazul celui de la Constanţa, care a prevenit o acţiune care punea în pericol grav circulaţia pe calea ferată. Este vorba de poliţistul care a utilizat arma pentru prinderea unor infractori care furaseră elementele de siguranţă de la zece vagoane", a ţinut să precizeze Dan Nica.

Acesta a cerut forţelor de ordine să acţioneze mai ferm în combaterea infracţionalităţii şi a grupurilor interlope. Poliţiştii şi jandarmii vor forma patrule comune, care vor acţiona zilnic în zonele în care există informaţii că acţionează grupuri de interlopi. Totodată, Nica a susţinut că o prioritate deosebită pentru poliţişti o va constitui prinderea celor care îi pun în pericol pe bătrâni şi a celor care deţin ilegal arme albe sau de foc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII