Mai mulţi judecători, printre care şi fostul preşedinte al Tribunalului Dolj sau fostul preşedinte al Judecătoriei Craiova, vor să se transfere la Curtea de Apel. Alţi magistraţi sunt promovaţi sau vor să se mute la alte instanţe, cea mai vizată fiind Judecătoria Craiova.
Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) are pe ordinea de zi din 25 februarie mai multe cereri de transfer din partea unor magistraţi din cadrul instanţelor subordonate Curţii de Apel Craiova, dar şi propuneri de numire sau eliberare din funcţiile de conducere. Printre aceştia sunt şi nume cunoscute, cum ar fi judecătorul Constantin Diaconu, recent revocat din funcţia de preşedinte al Tribunalului Dolj de CSM în urma scandalului Gorbunov. Potrivit datelor furnizate de CSM, Constantin Diaconu, judecător cu grad de Curte de Apel, a cerut transferul la Curtea de Apel Craiova. Alt magistrat a cărui cerere de transfer este discutată de CSM este Robert Condurat, judecător cu grad de Curte de Apel, fostul preşedinte al Judecătoriei Craiova.
Conform reprezentanţilor Curţii de Apel Craiova, judecătorul Robert Condurat se întoarce pe vechiul post, după ce i-a expirat mandatul din funcţia de preşedinte al Judecătoriei Craiova.
„Conform normelor în vigoare, la încetarea mandatului judecătorul revine la instanţa de la care a plecat. În cazul magistratului Constantin Diaconu situaţia este diferită şi este posibil să fie deblocat de CSM un post din cele pe care le are la dispoziţie pentru astfel de situaţii", a declarat judecător Aurel Ilie, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Craiova.
Acesta a mai precizat că schema Curţii de Apel cuprinde 78 de magistraţi, un singur loc fiind liber, după plecarea judecătoarei Elena Canţăr la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Mulţi vor la Judecătoria Craiova
Secţia pentru judecători a CSM va analiza astăzi şi propunerea de numire în funcţia de preşedinte al Secţiei I civile şi pentru cauze cu minori şi de familie a Curţii de Apel Craiova a judecătoarei Tania Ţăpurin. Potrivit reprezentanţilor Curţii de Apel, ea a ocupat această funcţie cu delegaţie până acum, urmând să fie numită definitiv de CSM.
În acelaşi timp, judecătoarea Tatiana Rădulescu a solicitat eliberarea din funcţia de preşedinte al Secţiei pentru cauze cu minori şi de familie a Curţii de Apel Craiova, acestă secţie încetându-şi activitatea la 1 noiembrie 2008, cauzele fiind preluate de Secţiile penale şi civile.
Alţi trei magistraţi de la Judecătoria Drobeta Turnu Severin, Judecătoria Filiaşi, respectiv Judecătoria Băileşti vor să se transfere la Judecătoria Craiova, deşi instanţa are toate posturile ocupate. Este vorba de Viorica Pătuleanu, Violeta Florecu şi Marin Oprea.
Numai doi procurori intenţionează să se transfere la Craiova, Cristian Blendea, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Strehaia, şi Verginica Surugiu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Drăgăşani. Dacă primul a solicitat transferul la Parchetele din Craiova, Segarcea, Filiaşi sau Balş, procurorul Surugiu a optat pentru Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.
Posturi libere
Conform reprezentanţilor Curţii de Apel Craiova, instanţele subordonate au în schemă 537 de posturi, din care 510 sunt ocupate. La Curtea de Apel Craiova este un post liber din 78, la Tribunalul Dolj toate 82 sunt ocupate, iar la Judecătoria Craiova sunt ocupate 49 din tot atâtea prinse în schemă. Posturi libere sunt la Judecătoria Drobeta Turnu Severin, unde sunt ocupate 23 din 28, la Judecătoria Strehaia, acolo fiind ocupate şase din nouă, şi la Judecătoria Slatina, unde e nevoie de cinci judecători.