26.2 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDeşeuri sortate sau la grămadă?

Deşeuri sortate sau la grămadă?

Ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, urmează să se întâlnească din nou, la sfârşitul acestei săptămâni, cu preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, pentru a lămuri mai multe probleme ridicate de masterplanul de deşeuri al Doljului.

 

La ultima întâlnire cu primarii, edilii din Dolj au fost puşi de CJ să aleagă varianta optimă de colectare a deşeurilor – din cele trei propuse de firma de consultanţă care a întocmit masterplanul pentru deşeuri al judeţului. Reamintim că acest masterplan încearcă să stabilească modalitatea în care, din acest an, se va face colectarea deşeurilor potrivit normelor europene, nu doar din Craiova, ci şi din celelalte localităţi ale Doljului, până în cele mai izolate cătune. Contabilizarea opţiunilor primarilor nu s-a încheiat încă, dar preşedintele CJ Dolj speră ca primarii să fi ales varianta pe care şi el o preferă: aceea care presupune preluarea „la grămadă“ a deşeurilor din fiecare gospodărie şi sortarea lor ulterioară într-o staţie bio-mecanică. Deşi va fi mai scumpă, această variantă este de departe cea mai comodă pentru cetăţeni.

„E greu şi pentru oamenii din Craiova să sorteze gunoaiele şi să nu îmi spună mie cineva acum că îi putem pune pe ţărani să facă chestia asta. Păi, în primul rând, o să găsim tomberoane pline cu bălegar, cu frunze ori alte resturi vegetale, pentru că ăsta este gunoiul omului din curte“, şi-a explicat ieri Ion Prioteasa punctul de vedere.

Varianta scumpă, dar lejeră

Varianta dorită de preşedintele CJ Dolj nu este însă şi cea recomandată de firma de consultanţă care a întocmit masterplanul de deşeuri, tocmai pentru că e mai scumpă şi presupune o enormă investiţie într-o staţie de sortare bio-mecanică. Acelaşi punct de vedere pare să-l aibă şi Ministerul Mediului – cel care va avea ultimul cuvânt în alegerea variantei de colectare a deşeurilor în Dolj. Pentru a pune însă în practică varianta optimă pentru cetăţeni, ministrul Nemirschi încearcă să mai reducă din cheltuieli, consultându-se în acest sens, ieri, prin telefon, cu şeful legislativului doljean.

„Ministerul spune să mai reducem din numărul staţiilor de sortare şi transfer, să facem mai puţine, arondând la ele mai multe localităţi, iar noi nu ne-am opus. În acest sens, ministrul mediului ar vrea să ne întâlnim vineri, ca să mai discutăm, iar noi suntem deschişi la orice discuţie pe această temă“, a declarat ieri preşedintele CJ Dolj.

Se prefigurează un război al gunoaielor

Graba pentru punerea în aplicare a acestui masterplan este însă foarte mare, în condiţiile în care singura groapă de gunoi conformă cu normele UE în Dolj este la Craiova, iar celelalte trebuie închise cât mai repede. „Dorim să aplicăm acest masterplan chiar din această primăvară“, a declarat Prioteasa, menţionând că finanţarea se va face cu fonduri europene, care vor acoperi cam tot – de la tomberoane până la maşinile de gunoi.

Rămân însă de stabilit alte detalii, cum ar fi colectarea deşeurilor de o singură firmă în tot judeţul, ori de câte o firmă în fiecare localitate. Unde sunt bani mulţi, este de aşteptat să fie şi o luptă pentru a apuca o felie cât mai mare din ei.

„Eu mi-aş dori să fie făcută colectarea deşeurilor de o singură firmă pe tot judeţul, care să fie chiar societatea municipalităţii craiovene. Dacă Primăria Craiova va dori să facă asta în întregul judeţ, eu o susţin pentru că am da de lucru la oamenii noştri şi nu ar veni altcineva din afară“, a spus Prioteasa. Preşedintele CJ Dolj e nevoit să recunoască însă că selectarea firmei sau firmelor de colectare a gunoaielor se va face prin licitaţie publică, „pentru că nu te joci cu rigorile Uniunii Europene“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII