21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCerşetorie cu protecţie

Cerşetorie cu protecţie

Cerşetorii din Gorj pot sta liniştiţi în ceea ce priveşte siguranţa în care îşi desfăşoară „activitatea“, întrucât, până în prezent, nici o instanţă de judecată din judeţ nu a condamnat vreo persoană care a apelat la mila publică.

 

 

Nici o instanţă din judeţul Gorj nu a condamnat vreun cerşetor la închisoare în ultimii ani. Deşi în Codul Penal cerşetoria este prevăzută ca infracţiune, pedepsită cu închisoare de la o lună până la trei ani, prevederile legii nu se aplică, fiind considerate mult „prea dure“, iar cei care ar trebui să se autosesizeze în astfel de situaţii, oamenii legii, nu o fac niciodată. Cerşetorii continuă să nu îşi plătească amenzile şi să îşi desfăşoare activităţile pe străzi, în instituţii publice sau în diferite localuri, fără a păţi nimic.

Judecătorul Ion Marin, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Gorj, a declarat că persoanele care apelează la mila publică nu ajung niciodată în faţa instanţelor de judecată: „Nu am avut condamnată nici o persoană pentru infracţiunea de cerşetorie. În top sunt condamnările pentru tâlhărie şi lovire, dar pentru cerşetorie nu a fost închis vreodată cineva. Nu s-a ajuns la condamnarea cerşetorilor pentru că se execută mai mult o activitate de prevenţie. Sunt luaţi de regulă de Poliţia Comunitară, duşi la gară, trimişi cu trenul la domiciliile lor. Şi, cel puţin la noi, nu s-a ajuns în instanţă până acum“.

De la un leu… la o sută

Poliţiştii susţin că, pentru ca o persoană care cerşeşte să ajungă în faţa instanţelor de judecată, este necesar ca fapta să fie repetată. În realitate însă, amenzile celor care cerşesc se adună de la un an la altul şi chiar se prescriu. Cerşetoria este pentru unii o „meserie“ mai mult decât profitabilă. În anumite cazuri, veniturile pot ajunge, în funcţie de zi şi de zonă, la câteva sute de lei. Copiii trimişi să apeleze la bunăvoinţa publică au în spate un părinte sau un adult care îi coordonează şi încasează, la sfârşitul zilei, banii adunaţi din cerşit. Pe lângă faptul că nu plătesc niciodată amenzile pe care le primesc, sunt, de asemenea, excepţii cazurile în care cerşetorii sunt plătitori de impozite şi taxe locale, neavând bunuri trecute pe numele lor şi neputând fi executaţi de administraţiile finanţelor publice. Unii nu au nici acte de identitate şi, pe lângă a cere un ban trecătorilor, mai încearcă, uneori, să înşele vigilenţa cetăţeanului milos şi să plece cu tot cu portofel.

Poliţist şi cerşetor

Şeful Poliţiei Comunitare din Târgu Jiu, Ion Tudor, a declarat că subordonaţii săi au de-a face zilnic cu persoane care şi-au făcut din cerşit o ocupaţie. Majoritatea sunt copii, unii dintre aceştia proveniţi din judeţe vecine. Soluţia găsită de oamenii legii pentru a-i elimina de pe străzi pe cerşetori este trimiterea cu trenul în zonele de domiciliu. „La nivelul municipiului Târgu Jiu activitatea în legătură cu persoanele care apelează la mila publică, în speţă cerşetorii, este monitorizată de Poliţia Comunitară, jandarmerie şi poliţie. Aceste persoane sunt în atenţia noastră zilnic şi au diferite vârste – de când încep să meargă şi până la adânci bătrâneţi. Cerşetoria creează disconfort atât pentru cetăţenii municipiului, cât şi pentru cei care sunt în trecere sau pentru turişti. Este ilegală această activitate pe care o desfăşoară. Legea nr. 61 prevede sancţiuni contravenţionale. De cele mai multe ori, cerşetorii care apelează la mila publică nu au asupra lor documente şi este foarte greu să-i identificăm. Sunt cerşetori care vin singuri, fie din Târgu Jiu, fie din împrejurimi. Îi ducem acasă pe cei care sunt din Târgu Jiu, iar pe cei care sunt din alte localităţi îi urcăm în tren şi îi trimitem în localităţile de unde au venit. Mai gravă este situaţia copiilor puşi la cerşit de persoanele vârstnice şi atunci suntem nevoiţi să apelăm la sprijinul Poliţiei Municipale. Îi identificăm pe aceşti indivizi, să fie sancţionaţi ca atare. Sunt şi copii despre care nu avem nici un fel de date şi îi ducem la Direcţia pentru Protecţia Copilului. Amenzile sunt mici pentru cei care cerşesc: de la 50 la o sută de lei. Din cazuistica noastră, rare sunt cazurile când se şi încasează aceste amenzi. Ei nu le plătesc, nu stau acasă. Sunt plecaţi de la domiciliu. Nu a ajuns nici unul la instanţă. Sunt veniţi din alte zone. Cum mai procedăm? Pe bătrânii care cerşesc şi nu au nici un domiciliu îi ducem la Casa «Iri», unde sunt consiliaţi, hrăniţi, spălaţi, îmbrăcaţi“, a precizat Ion Tudor, şeful Poliţiei Comunitare din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU