26.2 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalBolnavii de cancer, nerecunoscuţi de calculator

Bolnavii de cancer, nerecunoscuţi de calculator

Sistemul informatic al CNAS şterge bolnavii de cancer din baza de date. S-a întâmplat cu 20 de pacienţi ai Secţiei de radiote-rapie de la Spitalul de Urgenţă Craiova, care au fost invalidaţi în luna ianuarie, pe motiv că nu figurează ca asiguraţi.

Spitalul de Urgenţă Craiova ameninţă că va da în judecată Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj pentru că în luna ianuarie i-a invalidat mai mulţi pacienţi asiguraţi. Pe lângă aceştia, se află şi 20 de bolnavi de cancer – pacienţi ai Secţiei de radioterapie. Valoarea totală a serviciilor medicale pe care CAS Dolj nu le recunoaşte se ridică, potrivit spitalului, la 250.000 de lei, dintre care 15.000 de lei pentru cronici, 17.200 de lei pentru bolnavi internaţi în regim de spitalizare normală şi 220.000 de lei pentru cei internaţi în regim de spitalizare continuă. Conducerea unităţii sanitare susţine că toţi pacienţii invalidaţi (cu excepţia bolnavilor de cancer) au făcut dovada calităţii de asigurat, cu bilet de trimitere şi adeverinţă de la locul de muncă sau cupon de pensie, iar unii dintre ei, cu adeverinţă eliberată de CAS Dolj sau CAS Olt. „Este aberant. Casa le recunoaşte calitatea de asigurat prin această adeverinţă, dar în acelaşi timp refuză să-i valideze“, a spus dr. Bogdan Fănuţă, directorul medical al Spitalului de Urgenţă Craiova.
Cea mai gravă situaţie este a bolnavilor de cancer din Secţia de radioterapie, care ar trebui să beneficieze gratuit de asistenţă medicală indiferent dacă sunt sau nu asiguraţi. „Din cei 75 de bolnavi trataţi în această secţie, CAS Dolj nu a validat 20, pe motiv că nu figurează ca asiguraţi. Există un program naţional al Ministerului Sănătăţii care prevede tratament gratuit pentru toţi bolnavii de cancer, indiferent dacă sunt sau nu asiguraţi. Toată lumea ştie acest lucru“, a precizat Fănuţă.
 
SIUI, o belea pentru spitale

Reprezentanţii CAS Dolj susţin că validările sunt realizate prin Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), implementat la nivel naţional de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
„Faptul că Spitalul de Urgenţă are servicii invalidate arată că pacienţii respectivi nu se regăsesc în baza de date din diferite motive: sunt din alte judeţe, angajatorii au depus declaraţii, dar nu au plătit etc.“, a declarat Daniela Gheorghe, purtătoarea de cuvânt a CAS Dolj.
Despre situaţii, precum cea a bolnavilor de cancer care nu figurează în baza de date pentru că nu sunt asiguraţi, reprezentanţii CAS Dolj recunosc că ar putea fi cauzate de erori în sistemul informatic. Aceste probleme, pentru care nu este de vină unitatea sanitară, ar trebui rezolvate tot de spital, care va depune la CAS documente doveditoare, dar numai cu condiţia ca pacienţii să fie din acelaşi judeţ. „Dacă sunt din judeţ, ei vor fi validaţi pe baza documentelor depuse de spital la CAS, chiar dacă ei iniţial fuseseră invalidaţi de Sistemul Informatic Unic Integrat“, a explicat Daniela Gheorghe.
Reprezentanţii CAS Dolj mai spun că pe luna ianuarie nu au fost prelucrate datele, ceea ce înseamnă că spitalele încă pot să depună documentele doveditoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII