19 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorjeanul Mihnea Costoiu, cel mai important om din Ministerul Educaţiei

Gorjeanul Mihnea Costoiu, cel mai important om din Ministerul Educaţiei

Mihnea Costoiu este singurul gorjean care a reuşit, până acum, să acceadă într-o funcţie de conducere în actualul guvern. Acesta ocupă postul de secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării. Mihnea Costoiu are o relaţie specială cu ministrul Ecaterina Andronescu. Numai că Mihnea Costoiu are un trecut foarte dubios şi controversat.

Gorjeanul Mihea Costoiu a fost instalat, de curând, în postul de secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării. Atribuţiile acestuia sunt foarte importante, astfel încât el este unul dintre cei mai influenţi oameni din minister. Costoiu se ocupă de investiţii, sistemul informatizat şi de bugetul ministerului. Toate aceste atribuţii nu au fost niciodată în mâna unui singur om. Adrian Gorun, fost secretar general al Ministerului Educaţiei, în prezent rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, spune că un asemenea post nu a existat până în prezent şi că a fost înfiinţat special pentru a fi ocupat de o anumită persoană: „Este un post special creat. Toţi banii ministerului vor fi gestionaţi de el şi de ministrul Ecaterina Andronescu. Nu a mai existat niciodată un post de secretar de stat cu asemenea atribuţii în cadrul ministerului“.

Traseul secretarului de stat

Cariera din ultimii opt ani a lui Mihnea Costoiu este legată de Ecaterina Andronescu, cei doi fiind nedespărţiţi. În toamna anului 2001, în timp ce Ecaterina Andronescu era ministrul educaţiei, Mihnea Costoiu a venit în minister în funcţia de secretar general, fiind detaşat de la o firmă privată. Acesta ocupa funcţia de director al firmei de construcţii CITEX din Târgu Jiu, care acum este în procedură de faliment, şi a fost detaşat la Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Procedura ca o persoană să fie detaşată de la o firmă privată la o instituţie publică este neobişnuită. În anul 2003, Ecaterina Andronescu a fost remaniată din guvern şi numită în funcţia de rector al Politehnicii din Bucureşti, dar Mihnea Costoiu a continuat să ocupe funcţia de secretar general până la sfârşitul anului 2004, când s-a mutat prin delegaţie la Politehnică, unde a ocupat funcţia de director general administrativ financiar. Cuplul Andronescu-Costoiu a condus Politehnica până când s-a mutat în fruntea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

Afaceri ilegale

Înainte de a ajunge la Ministerul Educaţiei şi de a ocupa înalte funcţii publice, Mihnea Costoiu a făcut afaceri care au constituit obiectul unor dosare penale, fiind chiar cercetat penal, dar a scăpat basma curată.
Societatea TAMSA din localitatea Mătăsari, care presta servicii către sectorul minier, a fost scoasă la privatizare, iar în 1999 a fost vândută lui Mihnea Costoiu la un preţ mic, pentru a achita datoriile unităţii şi a rentabiliza activitatea. Costoiu l-a numit în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie pe Ion Negricioiu. Acesta împreună cu soţia lui Mihnea Costoiu au înfiinţat altă firmă, ITIA Mătăsari, către care au fost transferate cele mai bune active ale societăţii TAMSA. Tractoare, basculante, buldozere şi alte bunuri au fost vândute de la TAMSA la ITIA pe preţuri de nimic, mai mici chiar decât fierul vechi. TAMSA a fost lăsată să moară şi a intrat în faliment.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a deschis un dosar penal pentru toate aceste tranzacţii ilegale, dar numai Ion Negriciou a fost trimis în judecată, deşi în rechizitoriu se recunoaşte şi vinovăţia lui. Mihnea Costoiu.

Alt faliment marca Mihnea Costoiu

Acesta a preluat de la mai vechiul său partener, Ion Negricioiu, firma de construcţii CITEX din Târgu Jiu, pe care o cumpărase de la FPS, în urma procesului de privatizare. Între cei doi a avut loc un schimb de acţiuni şi Costoiu a devenit acţionar majoritar la CITEX. După o perioadă, firma a început să aibă probleme financiare şi a intrat în procedură de reorganizare, iar la sfârşitul anului trecut, în faliment. În prezent, acţionar majoritar al societăţii care a fost deţinută de Mihnea Costoiu este o anume Elena Rotaru Şotropa. Firma are datorii de aproape opt milioane de lei la bugetul de stat.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS