Aproximativ 200 de membri ai Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) au protestat ieri, timp de două ore, în faţa sediului guvernului, solicitând plata orelor suplimentare şi a sporurilor, precum şi începerea negocierilor pentru încheierea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de ramură.
Reprezentanţii Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici au anunţat că menţin programul acţiunilor de protest, care prevede miting în faţa guvernului, în 16 februarie, grevă de avertisment în 20 februarie şi grevă generală în 27 februarie. Sindicaliştii cer plata orelor suplimentare şi a sporurilor, salarizare conform Statutului funcţionarilor publici şi începerea negocierilor privind încheierea Acordului şi Contractului Colectiv de Muncă la nivel de ramură. Totodată, sindicaliştii SNFP mai solicită ca funcţionarii publici din instituţiile publice de control să beneficieze de protecţie juridică. Şi Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor „Sed Lex“ a anunţat, pe 9 februarie, că în perioada următoare va organiza proteste pentru menţinerea unor drepturi.
Preşedintele Alianţei „Sed Lex“, Vasile Marica, declara că organizaţia pe care o reprezintă nu este de acord cu renunţarea la sporuri şi la indemnizaţii, precizând că în acest sens acţiunile de protest la nivel naţional vor începe în perioada imediat următoare.
Marica a arătat că în privinţa majorărilor salariale anunţate de guvern nu vor fi organizate proteste până în 15 aprilie, însă a subliniat că în funcţie de discuţiile purtate cu membrii executivului după această dată vor decide eventualele acţiuni de protest.
Salariile bugetarilor vor creşte cu 5%
Executivul a decis că salariile în sectorul bugetar vor fi majorate în acest an cu 5%, în două etape, cu 3% în luna aprilie şi 2% în luna octombrie, iar pensia socială minimă de 350 de lei va fi acordată tot în două tranşe, de la 1 mai, cu plata în luna iunie, şi de la 1 octombrie, cu plata din luna noiembrie. Ulterior, reprezentanţii guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor au convenit ca discuţiile privind majorările salariale din acest an să aibă loc după 15 aprilie 2009, pe baza rezultatelor economice din primul trimestru. Până la 15 aprilie vor începe şi discuţiile pentru elaborarea legii de salarizare unică în sectorul bugetar.
În acelaşi timp, sporurile salariale şi stimulentele, altele decât cele prevăzute în Codul Muncii, vor fi reduse sau eliminate printr-un act normativ distinct. Potrivit raportului economic guvernamental care însoţeşte proiectul de buget pentru 2009, cheltuielile cu salarii în bani au crescut cu 111% în intervalul 2005-2008, de la 15,5 miliarde de lei la 32,2 miliarde de lei, iar suma aferentă sporurilor şi altor drepturi salariale a crescut cu 136%, de la 4,8 miliarde de lei la 11,4 miliarde de lei. Pentru premii, ore suplimentare şi prima de vacanţă, suma cheltuită a crescut cu 272%, de la 930 de milioane de lei la 3,4 miliarde de lei, în timp ce indemnizaţiile de delegare şi detaşare plătite unor persoane din afara unităţii au crescut cu 440%, de la 123 de milioane de lei la 664 de milioane de lei.