Medicul oftalmolog care l-a consultat pe Serghei Gorbunov, deţinutul eliberat din Penitenciarul Craiova pentru că suferea de subatacuri de glaucom, a fost sancţionat de Comisia de Cerce-tare Administrativă a Spitalului „Filantropia“ cu reducerea salariului pe trei luni.
Comisia Administrativă a Spitalului „Filantropia“ Craiova a stabilit că medicul Carmen Marin a încălcat normele legale de completare a documentelor oficiale şi nu a respectat un ordin care prevede ce acte trebuie solicitate penitenciarului în cazul consultării unui deţinut. Conform conducerii Spitalului „Filantropia“, medicul Carmen Marin a operat ştersături în registrul unic de consultaţii, mai exact l-a consultat pe Gorbunov de două ori, însă a şters din registru ultima înscriere a acestuia. De asemenea, s-a stabilit că oftalmologul nu a solicitat conducerii închisorii datele de stare civilă ale deţinutului, ci l-a consultat numai în baza biletului de trimitere, deşi legea stipulează că deţinuţii beneficiază de asigurare de sănătate numai în baza unor documente eliberate de penitenciar, printre care şi datele de stare civilă. „Am emis astăzi (ieri – n.r.) o dispoziţie de sancţionare a medicului oftalmolog cu reducerea salariului de bază pe trei luni cu zece la sută. Nu se poate spune că este o sancţiune blândă, pe lângă aceasta, cea mai severă sancţiune din Codul Muncii fiind desfacerea contractului de muncă“, a declarat Mihai Coman, directorul Spitalului „Filantropia“ Craiova.
Acesta a mai spus că, dacă se va dovedi că doctoriţa Marin a comis fapte de natură penală, vor fi sesizate instituţiile abilitate şi, dacă va fi începută urmărirea penală, medicului i se va suspenda contractul de muncă. Pe de altă parte, Colegiul Medicilor verifică dacă diagnosticul pus de dr. Carmen Marin în cazul lui Gorbunov a fost corect.
NUP în dosarul „orbilor“
Întrebat dacă doctoriţa Carmen Marin a mai fost sancţionată în trecut, directorul Coman a precizat că nu şi nu ştie ca angajata spitalului să fi fost cercetată penal. Conform dosarului nr. 1517/P/2004 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Carmen Marin a fost cercetată în celebrul scandal al „orbilor“, pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, fals intelectual şi abuz în serviciu.
Conform reprezentanţilor Parchetului, în perioada 2005-2008, au fost efectuate cercetări cu privire la comiterea mai multor infracţiuni de către 47 de persoane care au iniţiat, mijlocit şi eliberat documente pentru nevăzători, respectiv oameni care au beneficiat de alocaţii sociale pentru nevăzători. Procurorii au reţinut că, între 2002 şi 2005, 43 de persoane au obţinut certificate de încadrare în grad de handicap, care ar fi fost eliberate fără respectarea legii. Astfel, existau indicii că Ioana Munteanu ar fi intervenit pe lângă Comisia de Expertiză Medicală, din care făcea parte şi Carmen Marin, în schimbul primirii de diferite sume de bani cu scopul de a obţine certificate de încadrare în grad de handicap. Anchetatorii nu au reuşit însă să stabilească vinovăţia persoanelor cu handicap sau a Comisiei, întrucât „cercetările întreprinse nu au lămurit că învinuita Ioana Munteanu a determinat o persoană sau persoane cu rol de decizie din cadrul Comisiei să elibereze acte medicale în baza cărora terţe persoane să beneficieze de alocaţii sociale“, după cum au menţionat procurorii în rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale.
Nici în ceea ce priveşte infracţiunile de luare de mită, fals intelectual, abuz în serviciu şi înşelăciune nu s-a putut proba vinovăţia membrilor Comisiei. Pe 6 ianuarie 2009, procurorul de caz a dispus neînceperea urmăririi penale pentru membrii Comisiei de Expertiză, printre care şi Carmen Marin.
Luare de mită
Conform Codului Penal, fapta funcţionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la trei la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.