24 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCercetătorii vâlceni au ieşit în stradă

Cercetătorii vâlceni au ieşit în stradă

Prefectura judeţului Vâlcea a fost asaltată, ieri după-amiază, de aproximativ 150 de cercetători, nemulţumiţi că guvernul Boc a alocat în 2009 sectorului de cercetare – dezvoltare doar 0,18% din Produsul Intern Brut (PIB).

Oamenii au protestat între orele 15.30 şi 17.00 cu clopote, trompete şi au scandat „Criogenia salvează România!“. La miting, sindicaliştii au avut pancarte şi bannere cu caricatura preşedintelui Traian Băsescu cu sloganul „Domnule, eu cred că numai criogenia salvează România!“, precum şi cu cea a premierului Emil Boc, cu sloganul: „Propunere de prim-ministru 0,18%“. Pe alte pancarte au mai fost următoarele mesaje: „Decizia voastră, dispariţia noastră“, „În loc să cercetăm, stăm să demonstrăm“.
„SLI – ICSI Râmnicu Vâlcea a luat act cu deosebită îngrijorare de intenţia guvernului de a aloca o sumă pentru sectorul de cercetare de numai 0,18% din PIB, cu 65% mai mică decât alocaţia anului 2008. Având în vedere importanţa activităţii de cercetare, precum şi implicarea Institutului într-un număr mare de proiecte de cercetare ştiinţifică naţională şi internaţională, reducerea cu 65% a sumelor alocate pune în pericol derularea activităţilor curente, decredibilizează unitatea în faţa partenerilor din ţară şi străinătate, afectează grav la nivel social colectivul de cercetare şi pune în pericol pierderea locurilor de muncă“, a declarat Nicolae Şofîlcă, preşedintele SLI – ICSI Râmnicu Vâlcea.

Între 15.000 şi 30.000 de specialişti din România ar putea fi şomeri

Nicolae Şofîlcă a precizat că, în prezent, institutul deţine şi realizează experimente în cadrul unei instalaţii-pilot de interes naţional, pe un domeniu extrem de restrictiv, al separării deuteriului şi tritiului, iar fondurile preconizate sunt insuficiente chiar şi pentru conservarea acestuia, plata utilităţilor, a salariilor şi a pazei. În cadrul Institutului se derulează 50 de proiecte de cercetare aplicativă, din care cinci sunt proiecte europene în domeniul energiei. În cadrul Institutului lucrează peste 70% cercetători cu înaltă calificare ştiinţifică, tineri şi doctori în ştiinţe cu renume. Prin planul de finanţare anunţat există riscul de pierdere a specialiştilor care vor pleca în străinătate. „Programele europene se derulează cu cofinanţare românească de 40-80%, ceea ce înseamnă că, în cazul reducerilor fondurilor, vom fi în imposibilitatea cofinanţării acestora şi vom opri la jumătate toate cercetările. Din cifrele de buget ale anului 2008 şi previziunile pentru 2009, 64-68% din activitatea noastră se derulează pe cercetare, dezvoltare, iar faţă de nivelul sumelor din 2008, o reducere de 65% va aduce o diminuare globală a bugetului cu peste 50%, în acest an. O astfel de acţiune a Guvernului României poate arunca în aer peste 20 de ani de muncă asiduă pentru a realiza unele dintre cele mai moderne tehnologii în domeniul energeticii nucleare, al tehnologiilor hidrogenului, precum şi în domeniul materialelor avansate, cu implicaţii economice grave pe termen mediu şi lung“, a mai spus Nicolae Şofîlcă. Aurel Popescu, preşedintele Federaţiei Sindicale Cartel Alfa din Râmnicu Vâlcea, a precizat, în timpul mitingului, că nu sunt bani pentru cercetare, dar pentru unele ministere s-au găsit fonduri: „Se spune că nu sunt bani la cercetare, dar la Cotroceni alocarea bugetară a crescut cu 50% în 2009, iar la Senat şi Parlament, cu 35%. Criza nu trebuie să o suportăm doar noi, cei care muncim, iar cei care ne conduc să îşi ia maşini luxoase. Dacă anul acesta bugetul cercetării va rămâne de 0,18%, între 15.000 şi 30.000 de specialişti din România vor fi trimişi acasă“, a declarat Popescu. Nemulţumirile sindicaliştilor au fost ascultate şi preluate de prefectul judeţului, Radu Renga, care le-a promis că le va transmite la centru. SLI-ICSI a mai făcut apel la toţi factorii guvernamentali, la autorităţile locale, la aleşii locali în Parlamentul României, de a interveni de urgenţă în vederea rezolvării situaţiei create şi îşi exprimă intenţia de a participa la o serie de acţiuni de protest la nivel local şi central pentru a obţine măcar bugetul din 2008.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII