11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSe anunţă alte sancţiuni în cazul Gorbunov

Se anunţă alte sancţiuni în cazul Gorbunov

Preşedintele CSM a anunţat vineri la Craiova că în câteva zile se vor încheia anchetele deschise pentru a se stabili dacă judecătorul şi procurorul au respectat legea în cazul cererii condamnatului Gorbunov. Comisia administrativă a Spitalului „Filantropia“ Craiova a propus o sancţiune pentru medicul oftalmolog Carmen Marin, care l-a consultat pe Gorbunov.

Scandalul iscat după ce s-a stabilit că Serghei Gorbunov, suspect în cazul atacului armat de la casa de schimb valutar din Braşov, condamnat pentru tentativă de omor şi deţinut în Penitenciarul din Craiova, a fost eliberat din închisoare pe motive medicale este departe de a se fi încheiat. După ce au fost demise conducerile instituţiilor implicate în gestionarea cazului Gorbunov, Tribunalul Dolj, Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, Penitenciarul din Craiova şi Tribunalul Braşov, sunt aşteptate şi alte sancţiuni. Sunt vizaţi judecătorul, procurorul şi medicul oftalmolog care s-au ocupat direct de cererea de întrerupere a executării pedepsei formulată de Gorbunov. Dacă pentru primii doi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) încă desfăşoară anchete, în cazul medicului oftalmolog Carmen Marin, comisia Spitalului „Filantropia“ Craiova a propus deja o sancţiune.

Judecătorul şi procurorul, verificaţi de CSM

Preşedintele CSM, Virgil Andreieş, prezent vineri la Craiova, pentru a participa la prezentarea bilanţului pe anul 2008 al Curţii de Apel, a explicat că în curând se vor încheia cele două anchete în care sunt cercetaţi judecătoarea Maria Nicola de la Tribunalul Dolj şi procurorul Marius Vlădoianu din cadrul Parchetului de pe lângă această instanţă.
„În prezent, sunt două anchete distincte în curs, una care îl priveşte pe judecătorul care a judecat cererea, iar cealaltă – pe procurorul de şedinţă. În câteva zile, acestea vor fi finalizate, iar în funcţie de hotărârile pe care le vor lua cele două comisii (Comisia pentru Procurori şi cea pentru Judecători din cadrul CSM – n.r.) se va lua o decizie“, a precizat Virgil Andreieş.
Preşedintele CSM a mai spus că, dacă se va constata că ambii magistraţi nu au respectat prevederile legale sau au încălcat regulamentul în acest caz, aceştia pot fi sancţionaţi cu avertisment sau chiar cu excluderea din magistratură.
Judecătoarea Maria Nicola este cea care a admis cererea de întrerupere a executării pedepsei formulată de Serghei Gorbunov, iar procurorul Marius Vlădoianu, procurorul de şedinţă, nu a atacat hotărârea Judecătoriei Craiova cu recurs.

Salariu mai mic pentru doctoriţa Carmen Marin

Comisia administrativă a Spitalului „Filantropia“ s-a întrunit din nou vineri, pentru a hotărî dacă medicul oftalmolog din cadrul unităţii sanitare, Carmen Marin, va fi sancţionat sau nu pentru modul în care şi-a făcut treaba în cazul lui Serghei Gorbunov. Spitalul „Filantropia“ a deschis o anchetă internă săptămâna trecută, pentru a stabili dacă s-a respectat legislaţia în cazul lui Serghei Gorbunov, dacă deţinutul a avut carnet de sănătate, dacă a avut trimitere de la penitenciar, carte de identitate şi ce acte medicale au fost eliberate de doctoriţa Marin după consultaţie. Conform conducerii Spitalului „Filantropia“, comisia nu a luat o decizie definitivă vineri, însă a propus o sancţiune pentru medicul oftalmolog.
„Comisia a propus în acest caz o reducere a salariului medicului cu zece la sută pe trei luni, însă abia luni se va lua o hotărâre definitivă în acest caz“, a precizat Mihai Coman, directorul Spitalului „Filantropia“ Craiova. Comisia a descoperit ştersături în registrul de consultaţii la poziţia lui Gorbunov şi a constatat că au fost încălcate normele privind înscrisurile în documente oficiale. De asemenea, s-a stabilit că medicul Carmen Marin nu a solicitat Penitenciarului o adeverinţă din care să rezulte datele de stare civilă ale deţinutului. Potrivit directorului Mihai Coman, aspectele penale ale acestui caz urmează să fie analizate de instituţiile abilitate, iar Colegiul Medicilor verifică dacă diagnosticul pus de dr. Carmen Marin în cazul lui Gorbunov a fost corect.

Şef la Parchet

Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj are un nou şef, pe procurorul Claudiu Dinculescu, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. Acesta a fost delegat pe funcţia de prim-procuror la propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, după ce, pe 5 februarie, CSM i-a revocat din funcţii pe prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Gheorghe Stoian, pe adjunctul acestuia, Tena Moraru, şi pe procurorul-şef Ioana Sandu.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII