14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRespect pentru românii cinstiţi

Respect pentru românii cinstiţi

Europarlamentarii români Marian Jean Marinescu şi Sebastian Bodu i-au adresat ieri lui Nelli Feroci Ferdinando, ambasadorul italian pe lângă Uniunea Europeană, o scrisoare deschisă în care protestează faţă de discursul agresiv al politicienilor italieni atunci când vine vorba de români. „Considerăm că este de datoria noastră să punem la îndoială discursul excesiv folosit de unii dintre politicienii italieni atunci când fac referire la românii ce trăiesc în ţara dumneavoastră. Ştiti la fel de bine ca şi noi că un infractor este un infractor, indiferent de statul care i-a eliberat paşaportul sau de grupul etnic minoritar de care aparţine. Generalizări precum cele făcute de unii politicieni italieni, care au mers până acolo încât să facă referire la români ca la «o naţiune de violatori» nu sunt în spiritul toleranţei şi unităţii promovate de Uniunea Europeană“, se arată în scrisoarea europarlamentarilor români.

Marinescu şi Bodu mai arată că „politicienii, mai mult decât alţii, trebuie să promoveze toleranţa şi să aibă o viziune pe termen lung asupra tuturor implicaţiilor generate de un astfel de comportament naţionalist“, pentru că, „altfel, infracţiuni comise de cetăţeni români asupra celor italieni pot determina reacţii emoţionale puternice din partea concetăţenilor dumneavoastră, care îi pot afecta în mod ireversibil pe toţi românii care trăiesc decent în ţara dumneavoastră, precum şi solida comunitate de afaceri italiană din România“.

„Nevinovaţii trebuie protejaţi împotriva acţiunilor extremiste“

Europarlamentarii amintesc ambasadorului Italiei la UE că, din cei aproape un milion de români care trăiesc şi muncesc în Italia, producând 1% din PIB-ul acestei ţări, „doar o mică parte se fac vinovaţi de comiterea unor infracţiuni pentru care trebuie să fie traşi la răspundere, conform legii“. „Copiii români care merg la şcolile italiene nu ar trebui să plătească pentru infracţiunile comise de concetăţeni de-ai lor. Ei nu au făcut nimic rău şi de aceea merită să se bucure de un trai sigur şi fericit în ţara dumneavoastră. Aşa cum politicienii italieni trebuie să se preocupe de faptul că justiţia îşi va spune cuvântul faţă de aceia care se fac vinovaţi, toţi cei nevinovaţi, inclusiv românii, trebuie să fie lăsaţi să muncească, să trăiască şi să studieze în Italia la fel ca oricare alţi cetăţeni europeni, protejaţi împotriva acţiunilor extremiste“, încheie Marinescu şi Bodu scrisoarea lor deschisă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS