14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarul Gutău, deferit justiţiei

Primarul Gutău, deferit justiţiei

Întâiul gospodar din Râmnicu Vâlcea este acuzat că, pe mână cu juristul primăriei, a cumpărat leagăne pentru copii la preţuri de trei ori mai mari decât pe piaţă, diferenţa de bani intrând în buzunarele unui afacerist local.

 

Procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus ieri trimiterea în judecată a primarului municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice. În acelaşi dosar, au mai fost deferiţi justiţiei Nicolae Mesea, consilier juridic la Primăria Râmnicu Vâlcea, în sarcina căruia s-a reţinut aceeaşi infracţiune, şi Ion Georgescu, administrator la SC INTER GRUP COM SRL şi SC DANCOMAR SRL, ambele din municipiu, acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

Achiziţie cu dedicaţie

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, primarul Gutău şi consilierul juridic Mesea, în perioada mai-iunie 2005, şi-ar fi exercitat în mod defectuos sarcinile de serviciu, cu intenţie, prin iniţierea şi derularea unei proceduri de achiziţie publică având ca obiect „Dotări locuri de joacă pentru copii“, cu încălcarea normelor legale. Astfel, Primăria Râmnicu Vâlcea, în calitate de autoritate contractantă, a încheiat cu SC DANCOMAR SRL din municipiu, reprezentată de Ion Georgescu, şase contracte de furnizare a dotărilor pentru locuri de joacă, deşi s-a derulat o singură procedură prin cerere de ofertă, stabilindu-se dotarea unui singur astfel de loc.

Primăria a plătit pentru componentele celor şase locuri de joacă suma de 852.636 de lei, în condiţiile în care acestea au fost cumpărate de SC INTER GRUP COM SRL Râmnicu Vâlcea, de la o firmă din Bulgaria, la preţul de 321.622 de lei, care le-a vândut apoi societăţii DANCOMAR. Prin interpunerea celor două societăţi comerciale, ambele administrate de Ion Georgescu, Primăria Râmnicu Vâlcea a achitat către beneficiarul contractului de achiziţie publică suma de 531.014 lei în plus faţă de cea plătită în mod real către furnizorul bunurilor din Bulgaria.

Gaură în bugetul local de peste 545.000 de lei

Potrivit unui comunicat al DNA, Primăria Râmnicu Vâlcea avea posibilitatea ca, prin reprezentanţii legali, să achiziţioneze bunurile direct din Bulgaria, lansând invitaţii-oferte de achiziţie firmei producătoare, despre ale cărei produse şi preţuri primarul Mircia Gutău se informase înainte de lansarea procedurii de achiziţie publică, atunci când s-a deplasat personal în Bulgaria împreună cu Ion Georgescu, administratorul firmei care avea să fie ulterior declarată câştigătoare a contractului de achiziţie publică.

Prejudiciul cauzat Consiliului Local şi Primăriei Râmnicu Vâlcea este de 545.568,11 lei, reprezentând diferenţa dintre totalul sumei achitate de autoritatea contractantă şi valoarea preţurilor medii de achiziţie a dotărilor pentru locurile de joacă. „În cauză au fost luate măsuri asigurătorii în vederea acoperirii prejudiciului, prin confiscarea de la inculpaţi a sumei totale de 531.014 lei, obţinută ca avantaj patrimonial pentru sine sau pentru altul prin săvârşirea infracţiunilor“, se mai arată în comunicatul DNA. Asupra vinovăţiei celor trei inculpaţi urmează să se pronunţe Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Cu privire la acuzaţiile care i se aduc, Mircia Gutău a declarat că în ziua de azi e la modă ca toţi primarii din ţară să aibă dosare penale. „Vă asigur că eu nu am prejudiciat cu nimic bugetul primăriei. Se pare că e la modă ca toţi primarii din România să aibă dosare penale. Eu stau bine deocamdată, că am numai două. Procurorii au comparat preţurile la locurile de joacă din străinătate cu cele din Sebeş, numai că nu sunt aceleaşi produse de calitate. E ca şi cum am compara noi o Dacie cu o Skoda“, a spus primarul.

Alt dosar

 

Mircia Gutău mai este judecat, împreună cu fostul viceprimar Nicolae Dicu, în alt dosar, numit „Mită la Primăria Râmnicului“, aflat pe rolul Curţii de Apel Constanţa. Cei doi sunt acuzaţi că au solicitat 50.000 de euro patronului vâlcean Constantin Popescu, pentru eliberarea unui certificat de urbanism în 2006. Dicu a fost prins, în urma unui flagrant, cu 20.000 de euro marcaţi cu cuvântul „Mită“. Urmarea: ambii edili au stat trei luni în arest preventiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII