18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalNoi măsuri în spitale

Noi măsuri în spitale

Ministrul sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat sâmbătă, la Slatina, că va emite un ordin prin care toţi pacienţii înregistraţi cu cod roşu să se interneze de urgenţă în spital. „O să reglementez printr-un ordin ca, începând de marţi (mâine-n.r.), toţi pacienţii diagnosticaţi cu cod roşu la Unitatea de Primiri Urgenţe să fie internaţi în spital“, a declarat ministrul. El a adăugat că se va face şi o instruire cu toţi şefii de Unităţi Primiri Urgenţe (UPU) din ţară, astfel încât să se înţeleagă menirea actului normativ privind clasificarea urgenţelor pe coduri de culori.
„Am decis ca marţi, la Bucureşti, să-i convocăm pe principalii directori ai spitalelor de urgenţă din ţară, cu preponderenţă cei care au UPU, şi cei care sunt în structura spitalelor clinice, astfel încât să înţeleagă care este problema, unde se produce fractura dintre UPU şi restul secţiilor din spital. Le voi propune măsuri simple, dar care să reglementeze situaţia astfel încât ce s-a întâmplat până acum să nu se mai producă în vreun spital“, a spus Ion Bazac. Acesta mai propune ca gărzile să se reducă la 12 ore şi a anunţat că va solicita miercuri Ministerului de Finanţe să deblocheze posturile din sistemul de sănătate, în vederea angajării de medici rezidenţi şi specialişti în medicină de urgenţă.

Pacienţii în starea cea mai gravă, consultaţi primii

Ministrul sănătăţii a aprobat recent Protocolul naţional de triaj al pacienţilor în caz de urgenţă, astfel încât prioritatea consultării să revină întotdeauna persoanelor aflate în starea cea mai gravă.
Altă propunere a Ministerului Sănătăţii este aceea ca spitalele mici, nefuncţionale, să fie transformate în centre de diagnostic. Mai exact, pacienţii vor ajunge aici, vor fi diagnosticaţi, iar apoi – transferaţi la spitalele regionale.
Ion Bazac a vorbit şi despre ancheta de la Slatina, unde un bărbat din Drăgăneşti-Olt, Mihai Constantinescu, de 63 de ani, a murit sub privirile medicilor, după ce a fost plimbat mai bine de patru ore între secţiile spitalului. Ministrul a spus că rezultatele în acest caz întârzie şi că speră ca, după finalizarea anchetei, măsurile ce se vor lua să fie severe. „Aştept din partea Colegiului Medicilor, cel puţin pentru cazul de la Slatina, unde lucrurile sunt evidente, să existe o pedeapsă severă“, a mai spus ministrul sănătăţii, care a decis şi ca activitatea Unităţii Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Slatina să fie supravegheată şase luni de Centrul Universitar Craiova, Direcţia de Sănătate Publică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU