21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu: Ţinutul Secuiesc nu va căpăta autonomie

Băsescu: Ţinutul Secuiesc nu va căpăta autonomie

Preşedintele Traian Băsescu a fost primit ieri de omologul său maghiar Laszlo Solyom la Palatul Sandor din Budapesta, cei doi şefi de stat purtând convorbiri oficiale, urmate de declaraţii de presă.

Şeful statului a fost întâmpinat ieri-dimineaţă de preşedintele Ungariei, la Palatul Sandor, în cadrul unui ceremonial militar. Ceremonia oficială de primire a fost urmată de convorbiri tete-a-tete între preşedintele Traian Băsescu şi omologul său, ulterior având loc, timp de o oră, convorbiri oficiale cu participarea membrilor celor două delegaţii.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri la Budapesta că România nu va acorda niciodată autonomie Ţinutului Secuiesc, deoarece, prin Constituţie, este definită ca un stat unitar suveran, în schimb susţine drepturile individuale ale minorităţilor, informează NewsIn.

Întrebat de un jurnalist maghiar când va fi conferită autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, preşedintele Traian Băsescu a răspuns că acest lucru nu se va întâmpla niciodată, „pentru că România este definită ca stat unitar suveran şi nu cred că vreun politician român ar avea altă abordare decât Constituţia“.

De asemenea, şeful statului a subliniat faptul că România nu va accepta conceptul de drepturi colective pentru minorităţi, dar, în schimb, România susţine fără rezerve drepturile individuale. Băsescu a arătat că minorităţile recunoscute oficial în România au dreptul de a studia în limba maternă, de a-şi păstra cultura şi de a fi reprezentate politic în parlament. Pe de altă parte, preşedintele Băsescu a declarat că este un „susţinător fervent“ al sporirii autonomiei locale în mod egal pentru toţi cetăţenii României.

La rândul său, preşedintele maghiar Laszlo Solyom a susţinut că relaţiile dintre România şi Ungaria sunt bune, dar acest fapt nu înseamnă că statele nu pot avea opinii diferite. Laszlo Solyom a arătat că Ungaria nu pune la îndoială faptul că politica României în privinţa minorităţilor corespunde normelor europene. Acesta a spus că este dreptul suveran al fiecărui stat de a recunoaşte sau nu principiul drepturilor colective, ceea ce nu înseamnă că Ungaria nu va continua să susţină autonomia teritorială a minorităţii maghiare din România în cadrul limitelor impuse de Constituţia română.

Solyom a subliniat că „în mod practic, autonomia culturală este recunoscută şi de România, diferenţa este că România nu o recunoaşte ca un drept colectiv, ci ca un drept individual“.

După întâlnirea de la Palatul Prezidenţial au avut loc întrevederi ale şefului statului cu premierul ungur Ferenc Gyurcsany şi cu preşedintele parlamentului, Kapalin Svili. Seria vizitelor s-a încheiat cu un dineu de stat oferit de preşedintele Republicii Ungare în onoarea lui Traian Băsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII