17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„A fost un jaf comandat“

„A fost un jaf comandat“

Valentin Candidatu, patronul casei de schimb valutar din Braşov, în faţa căreia a avut loc jaful armat, îi acuză pe consilierul judeţean Paul Enache şi pe sportivul Nicu Dascălu că ar fi în spatele atacului, pe care îl consideră „jaf comandat“. Dascălu neagă, iar Paul Enache este hotărât să îl acţioneze în judecată pentru calomnie pe Candidatu.
 Valentin Candidatu, patronul casei de schimb valutar din Braşov în faţa căreia a avut loc jaful armat, a declarat ieri, la înmormântarea angajatului său, Ciprian Ioan, unul dintre cei doi braşoveni care şi-au găsit moartea sub gloanţele atacatorului, că este sigur că a fost vorba de un atac la comandă.  El a declarat că a primit mai multe telefoane din partea unor interlopi braşoveni, prin care i se cerea achitarea unei taxe de protecţie, printr-un bărbat care deţine o firmă de pază, pe care a refuzat să o plătească. „A fost un jaf la comandă. Lumea interlopă e întotdeauna cu ochii pe bani. Am primit de multe ori telefoane de ameninţare“, a declarat Valentin Candidatu, care deţine peste 20 de case de schimb valutar. El a oferit şi două nume: consilierul judeţean PSD, Paul Enache, care are o firmă de pază, şi Nicu Dascălu, campion mondial la karate, fost sportiv luptător K1. Paul Enache este hotărât să îl acţioneze în judecată pe patronul casei de schimb valutar care a sugerat implicarea sa în atacul de joi seară.
Poliţia şi procurorii au refuzat să dea amănunte despre o posibilă audiere a lui Candidatu şi a celor două nume vehiculate de acesta, deoarece ancheta este în desfăşurare. „Nu pot să ofer nici o informaţie despre acest dosar. Nu am autorizaţia să fac publice aceste informaţii“, a declarat ieri Ramona Diaconu, purtătoare de cuvânt a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov.

Candidatu, un revoluţionar cu multe afaceri

„Am avut conflicte cu ei tot timpul. Mi-au spus: «Să taci din gură, să laşi lucrurile aşa cum sunt». Vreau să se afle cine sunt aceştia“, a spus Valentin Candidatu, referindu-se la „oamenii lui Enache“. El nu exclude ca basarabeanul Serghei Gorbunov să fi fost autorul atacului de la casa de schimb valutar, dar, „dacă Gorbunov a făcut asta, a făcut-o la comandă“. Candidatu a mai spus că, din informaţiile pe care le are, karatistul Nicu Dascălu l-ar fi antrenat pe Serghei Gorbunov şi se teme că el însuşi ar fi fost vizat de gloanţe, recunoscând că în genţile în care urma să fie transportaţi banii din încasările din ziua atacului erau în jur de 400.000 de euro. „Am fost  în seara atacului la locul incidentului, iar la cinci minute după plecarea mea, au început împuşcăturile“, a spus patronul.
Înainte de ‘89, Candidatu a fost maistru la uzinele Roman şi este posesor de certificat de revoluţionar. În afară de cele 20 de case de schimb valutar din Braşov, el mai are afaceri şi în domeniul imobiliar. Numele său a apărut în 1998 într-o tranzacţie cu un ziar local. Deşi a fost atunci citat ca patron al publicaţiei în procesul intentat de angajaţi, Valentin Candidatu nu a apărut niciodată în instanţă, lăsând să se înţeleagă că a fost doar paravanul într-o afacere făcută de terţi.

Paul Enache se simte calomniat

Consilierul judeţean PSD spune că nu îl cunoaşte pe Valentin Candidatu şi nu a avut niciodată vreo relaţie de afaceri sau de alt fel cu acesta, de aceea îl invită să dovedească în instanţă acuzaţiile pe care i le-a adus. Paul Enache este membru în Consiliul Judeţean Braşov din partea PSD, membru în Comitetul Executiv al organizaţiei judeţene a PSD şi manager al asociaţiei sportive nonpofit FC Tractorul Braşov. El este cunoscut şi ca om de afaceri, firmele sale activând în domeniul zootehnic.

„El este principalul vinovat pentru cei doi morţi“

„Pot spune că nu am avut niciodată plăcerea să îl cunosc, însă ştiu că a făcut nişte afirmaţii extrem de grave, pe care va trebui să le dovedească în instanţă. Nu cred că există vreo coincidenţă de nume în afirmaţia acestui domn, pentru că, din cunoştinţele mele, în Braşov nu există alt Paul Enache“, a declarat consilierul. El a spus, de asemenea, că imediat după ce declaraţia lui Valentin Candidatu a fost făcută publică, s-a interesat despre activitatea acestuia, aflând astfel că are peste 20 de case de schimb valutar în Braşov şi altele în Bacău şi la Sfântu Gheorghe. „Am adunat date despre activitatea lui. Oamenii aceia au murit nevinovaţi, pentru că el nu a asigurat condiţiile legale de transport al banilor. Din câte cunosc, transportul banilor se face numai cu o maşină blindată şi numai până la orele 17.30-18.00. Or, transportul de la această casă de schimb valutar s-a făcut într-o maşină normală, după aceste ore. Putea preveni totul dacă avea transport blindat. El este principalul vinovat“, a mai spus Enache.

Firma de pază nu mai este a lui Enache

Acuzat de patronul casei de schimb că, împreună cu sportivul Nicu Dascălu, l-ar fi ameninţat din cauza refuzului unei taxe de protecţie, consilierul a ţinut să infirme această informaţie. El a spus că nu are nici o legătură cu lumea interlopă. Nu neagă însă că îi cunoaşte pe campionul mondial la karate Nicu Dascălu şi pe alţi luptători. „Îl cunosc pe Nicu Dascălu aşa cum îl cunoaşte foarte multă lume în Braşov, ca pe un sportiv de valoare şi un campion. Este adevărat că el conduce acum firma de pază pe care eu am înfiinţat-o. Este administratorul acestei firme, cu care eu nu mai am nici o legătură. Se poate verifica faptul că nu iau nici un salariu de acolo. Dar această firmă a fost făcută pentru ca Nicu Dascălu şi sportivii de valoare din Braşov să aibă o activitate pe măsura competenţelor lor şi să nu se ocupe cu alte lucruri“, a declarat ieri Paul Enache.
Mihaela PARGHEL
(Monitorul de Braşov)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU