13.4 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalReţelele de alimentare cu apă din Olt, modernizate

Reţelele de alimentare cu apă din Olt, modernizate

Reabilitarea şi extinderea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare cu fonduri europene vor demara la mijlocul acestui an, susţin reprezentanţii Companiei de Apă Olt. Proiectul a fost aprobat de Comisia Europeană de la Bruxelles. De această investiţie vor beneficia oraşele Slatina, Scorniceşti, Potcoava, Drăgăneşti-Olt şi Piatra Olt.

Lucrările de modernizare la sursele de apă, canalizare şi staţiile de epurare din oraşele Slatina, Scorniceşti, Potcoava, Drăgăneşti-Olt şi Piatra Olt vor începe în luna iunie a acestui an, estimează Gheorghe Buică, directorul Companiei de Apă (CAO). Proiectul care priveşte reabilitarea şi extinderea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare cu fonduri europene pentru mai multe oraşe din judeţ a fost înaintat Comisiei Europene la sfârşitul lunii mai 2008. Pe 13 ianuarie, proiectul a primit aprobarea. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 73 de milioane de euro. Reprezentanţii CAO speră ca investiţiile să fie gata până în 2013.

Peste 22 de milioane de euro, alocate pentru 2009

Pentru anul acesta va fi acordată o tranşă de 22.500.844 de euro şi se vor derula lucrări în toate cele cinci oraşe. Întreaga aplicaţie conţine 12 contracte: câte unul pentru supervizare şi managementul proiectului, şapte pentru lucrările de apă şi trei pentru achiziţii. Reprezentanţii CAO au demarat procedurile pentru desfăşurarea primelor licitaţii. „Pe 9 februarie se vor deschide ofertele pentru proiectul de management, iar pe 2 martie, pentru supervizare“, a mai declarat Buică.   

Contribuţia consiliilor locale

Măsurile de reabilitare, retehnologizare şi dezvoltare a reţelelor de apă potabilă, apă uzată şi a staţiilor de epurare din Slatina, Scorniceşti, Potcoava, Piatra Olt şi Drăgăneşti-Olt fac parte dintr-un proiect judeţean de dezvoltare, care vizează în special partea urbană. Cele cinci oraşe, singurele înscrise la furnizorul de apă din judeţ, sunt principalele beneficiare ale proiectului. Acesta este structurat pe mai multe componente, şi anume: partea de dezvoltare a reţelei de apă şi canalizare, care cuprinde trei contracte, unul pentru Slatina, unul pentru Scorniceşti şi Potcoava şi altul pentru Drăgăneşti şi Piatra Olt; reabilitarea şi extinderea surselor de apă şi a staţiilor de epurare, care cuprinde alte trei contracte, unul pentru sursa de apă din Slatina, altul pentru staţia de epurare Slatina şi al treilea pentru surse de apă şi staţii de epurare pentru celelalte patru oraşe; a treia componentă se referă la diverse achiziţii, iar a patra, la asistenţa tehnică. Potrivit reprezentanţilor CAO, anul acesta vor începe lucrările pentru reabilitarea reţelei de apă şi canalizare în toate cele cinci oraşe, iar de anul viitor se va lucra la reabilitarea şi extinderea surselor de apă şi a staţiilor de epurare.
Slatina va beneficia de peste 40 de milioane de euro, oraşul Drăgăneşti – de 12 milioane de euro, Scorniceşti şi Potcoava – de peste 12 milioane de euro, iar Piatra Olt – de aproximativ şase milioane de euro. Din cele aproape 73 de milioane de euro, valoarea totală a proiectului, o cotă parte revine consiliilor locale şi CJ. Este prima dată când judeţul Olt beneficiază de asemenea fonduri pentru modernizarea reţelelor de apă şi canalizare şi a staţiilor de epurare. Pentru realizarea acestui proiect, consiliile locale, dar şi CJ contribuie cu o sumă de bani. Aportul acestora se ridică la peste 1,2 milioane de euro. „La acest proiect, Consiliul Local Slatina va contribui cu 1.426.983 de euro, Consiliul Local Scorniceşti – cu 133.170 de euro, Drăgăneşti-Olt – cu 228.170 de euro, Potcoava – cu aproape 132.000 de euro, iar Piatra Olt – cu aproximativ 126.000 de  euro“, a mai spus directorul CAO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU