11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de instituţii de stat au finanţat campania lui Adrian Năstase

Zeci de instituţii de stat au finanţat campania lui Adrian Năstase

Sute de firme private şi zeci de instituţii publice au contribuit la crearea unui „flux financiar“ în beneficiul lui Adrian Nastase, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA. Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost, conform rechizitoriului, în centrul acţiunilor de colectare ilegală a fondurilor.

DNA arată, în dosarul „Trofeul calităţii“, în care Adrian Năstase este acuzat că şi-a finanţat campania pentru alegerile prezidenţiale din 2004, că acesta a mobilizat o parte din liderii PSD aflaţi în posturi-cheie ale administraţiei publice pentru a strânge bani.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie, sute de firme private şi zeci de instituţii publice au contribuit la crearea unui „flux financiar“ în beneficiul lui Adrian Năstase.

În centrul acţiunilor de colectare ilegală a fondurilor a fost, conform rechizitoriului, Irina Jianu, fostă şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii. Acesta a organizat, în 2004, simpozionul „Trofeul calităţii în construcţii“, pentru care taxa de participare a fost între 5 şi 20 de milioane de lei vechi. Inspectoratul le cerea firmelor de construcţii din ţară, prin intermediul inspectorilor, să participe la simpozion, arată procurorii.

La colectarea în acest mod a fondurilor de campanie au participat însă şi instituţii publice sau companii de stat, fără legătură cu domeniul construcţiilor.

 

Au existat două etape în colectarea banilor

 

Potrivit rechizitoriului, Romsilva, condusă de deputatul PSD Ion Dumitru, a obligat zeci de ocoale silvice din ţară să achite taxa de participare la „Trofeul calităţii“.

Social-democrata Rovana Plumb, fostă şefă a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), le-a cerut oficiilor teritoriale să participe la simpozion. În aceeaşi categorie ar fi intrat şi Liviu Harbuz, şef al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare.

Şi companii naţionale au cotizat la „Trofeul calităţii“, mai exact Complexul Energetic Turceni, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, Hidroelectrica, Distrigaz Sud, Electrica Muntenia.

Au fost implicate însă şi primării conduse de membri PSD, în special din Gorj.

În rechizitoriu se mai arată că au existat două etape în colectarea banilor. Prima, din mai 2004, s-a desfăşurat la nivelul fiecăruia dintre cele 11 Inspectorate Teritoriale de Stat în Construcţii, iar etapa a doua a avut loc pe 16 octombrie 2004, la Sala Palatului. La evenimentul la care participanţii la „Trofeul calităţii“ au primit diplome, invitat de onoare a fost Adrian Năstase.

Tot acesta a decis şi modul de organizare a „Trofeului calităţii“, susţin procurorii, prin Regulamentul adoptat pe 23 iunie 2004, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) fiind trecut în subordinea sa directă.

În total, pentru „Trofeul calităţii“ s-au alocat 71,2 miliarde de lei vechi, din care 67,45 miliarde proveneau din taxele achitate de participanţi. Alte aproape patru miliarde au fost din bugetul ISC, bani care au fost viraţi societăţii Axa Management, controlată de soţii Bogdan şi Ioana Popovici, apropiaţi ai familiei Năstase.

Axa Management a fost aleasă de Jianu pentru a organiza evenimentul. De altfel, Irina Jianu a decis „concesionarea“ prin încredinţare directă a activităţii de colectare a taxelor de participare unui grup de cinci firme controlate de soţii Popovici: Urban Consult, Rond SRL, Contur Media, Axa Management şi Media Globe Invest, care şi-au reţinut 61,55 miliarde din suma adunată.

53,2 miliarde s-au „scurs“ către Eurografica, firma lui Vasile Mihail. 52,9 miliarde au reprezentat cheltuieli fictive pentru organizarea evenimentului, conform DNA.

Aceste cheltuieli ar fi reprezentat materiale de prezentare a evenimentului (postere, mape, insigne sau cheltuieli de cazare a participanţilor, care, de fapt, şi le-au achitat singuri etc.), materiale care nu au fost cumpărate.

Conform procurorilor, cu o zi înainte de finala „Trofeului calităţii“, Eurografica ar fi trecut la cheltuieli de promovare a firmei suma de 33,8 miliarde de lei. Banii au fost folosiţi de firma lui Vasile Mihail pentru a achita materialele de campanie electorală cu sigla „Adrian Năstase – preşedinte“. Printre acestea, au fost şi 400.000 de caiete de şcoală cu chipul şi sloganul de campanie ale lui Năstase.

 

Materialele promoţionale erau inscripţionate cu sloganul „Adrian Năstase – preşedinte“

 

Vasile Mihail a întocmit avize false de expediţii ale unor materiale promoţionale ale Eurografica spre diverşi sau potenţiali clienţi ai firmei sale. Aceştia le-au spus procurorilor DNA că nu au primit materiale promoţionale sau că au primit mai puţine. Procurorii DNA au aflat şi de la reprezentanţii firmelor care ar fi executat materialele promoţionale pentru Eurografica faptul că toate materialele erau inscripţionate cu sloganul „Adrian Năstase – preşedinte“.

 

Pe 26 februarie începe judecarea dosarului „Trofeul calităţii“

 

Conform rechizitoriului, Adrian Năstase ar fi ştiut de finanţarea ilegală a campaniei sale electorale din fondurile colectate în cadrul simpozionului „Trofeul calităţii“ şi chiar coordona direct acţiunea.

„Martorii Rovana Plumb, mandatarul financiar al campaniei prezidenţiale, Ştireanu Octavian, şeful staff-ului de campanie, Aristide Roibu, trezorierul Partidului Social Democrat, Nicola Mihaela, consultant din partea SC Ogilvy Mather Advertising SRL, Popescu Nistorescu Mihaela, consilier personal al învinuitului Adrian Năstase, şi Mitrea Tudor Miron, vicepreşedinte al Partidului Social Democrat, au confirmat că nu s-au ocupat de achiziţionarea materialelor electorale, toate deciziile în acest sens fiind luate de învinuitul Adrian Năstase sau după consultarea cu soţia sa, Dana Năstase“, se arată în rechizitoriul DNA.

Potrivit acestuia, mai mulţi şefi de instituţii publice le-au spus procurorilor cum au fost „invitaţi“ să participe la simpozion. De exemplu, Maria Neacşu, şefa Inspectoratului Judeţean de Construcţii Neamţ, a spus la audieri: „Distribuirea invitaţiilor ne-a fost trasată ca sarcină de serviciu…“.

În rechizitoriu se mai arată că Adrian Năstase nu a vrut să dea declaraţii în faţa procurorilor, considerând dosarul politic.

Instanţa supremă va începe, pe 26 februarie, judecarea dosarului „Trofeul calităţii“, în care Adrian Năstase, Irina Jianu şi alte patru persoane sunt acuzaţi în legătură cu strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a social-democratului.

Fostul premier Adrian Năstase a fost ales din nou în Parlamentul României, în ciuda celor patru dosare penale în care a fost cercetat pentru fapte de corupţie. În două dintre ele, Năstase a fost şi judecat, dar nu până la capăt, deoarece o decizie a Curţii Constituţionale arată că, pentru a începe urmărirea penală împotriva unui fost sau actual ministru care este şi parlamentar, trebuie aviz din partea Camerei din care face parte. Ulterior, votul colegilor din Camera Deputaţilor l-a scăpat pe fostul premier de o soluţie în instanţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII