11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjScandal pe ceapă şi roşii la şedinţa CJ Gorj

Scandal pe ceapă şi roşii la şedinţa CJ Gorj

Consilierii judeţeni din Gorj s-au certat în şedinţa de ieri pe tema preţurilor medii la legume, fructe, lactate şi carne, care trebuie comunicate Direcţiei Generale a Finanţelor Publice pentru calcularea impozitelor pentru comercianţi.

 

Consilierii judeţeni gorjeni au avut ca motiv de ceartă, în ultima şedinţă ordinară, nivelul preţurilor la produsele alimentare de bază, respectiv legume, fructe, lactate şi carne. Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj a transmis consiliului judeţean o listă cu preţurile medii ale produselor amintite, valabile pentru anul 2009. Nemulţumită de nivelul foarte mic al acestora, şefa democrat-liberalelor din Gorj, Maricica Moţa, s-a certat cu preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Ion Călinoiu, şi cu alţi consilieri judeţeni, în privinţa recalculării preţului mediu al produselor agricole pentru anul 2009. Maricica Moţa a considerat că preţurile din lista propusă pentru aprobare în şedinţa CJ sunt prea mici, chiar nerealiste, faţă de actualele preţuri de pe piaţă. „În lista cu produse agricole propusă de Direcţia pentru Agricultură, preţul mediu al unui kilogram de roşii este de un leu şi mi se pare infim, având în vedere că, pe timpul verii, kilogramul de roşii este în jur de trei lei. La fel şi la carne. Cum poţi să estimezi un preţ mediu la carnea de porc de 3,5 lei, când pe piaţă e între opt şi 15 lei?! La fel şi la carnea de vită. Noi trebuie să ne racordăm la realitate, mai ales că mulţi dintre comercianţi fac doar speculă cu produsele ţăranilor“, a declarat Maricica Moţa.

 

Preţurile mari au picat la vot

 

Şeful CJ, Ion Călinoiu, a scos pixul şi şi-a notat noile preţuri propuse de Maricica Moţa la produsele respective, după care le-a cerut consilierilor să voteze preţul fiecărui produs.

La roşii, de exemplu, propunerea venită a fost pentru creşterea preţului de la unu la trei lei. „Poate că unii dintre consilieri nu au înţeles ceea ce votăm noi aici. Sigur că există diferenţe între preţurile medii stabilite de Direcţia Agricolă şi ceea ce se întâmplă pe piaţa liberă. Totuşi, este vorba de o medie şi nu noi am stabilit această medie, ci lista cu preţurile ne-a fost comunicată de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj. Noi nu votăm aici preţurile medii pe care trebuie să le practice comercianţii sau producătorii agricoli care îşi desfac produsele în piaţă sau în magazine“, a afirmat şeful Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu.

Consilierii au votat şi au respins preţurile mai mari propuse de consilierul judeţean Moţa. Hotărârea aprobată de CJ urmează să fie transmisă Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, preţurile urmând să fie comunicate unităţilor fiscale din subordine pentru calcularea impozitelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU