26.2 C
Craiova
duminică, 9 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalPreşedintele Băsescu ameninţă guvernul

Preşedintele Băsescu ameninţă guvernul

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că e posibil să nu mai candideze, dacă politica guvernului Boc va fi un eşec, precizând totodată că perioada de graţie pe care o oferă actualului cabinet se opreşte la prezentarea bugetului pe 2009, apoi va primi acelaşi tratament ca şi guvernul Tăriceanu.

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni seară la postul public de televiziune că ia în calcul şi varianta să nu mai candideze pentru un nou mandat la Cotroceni, dacă va constata că politica economică a guvernului Boc va eşua.

„Iau în serios orice posibilitate în ceea ce priveşte viaţa politică şi, dacă voi ajunge la concluzia că, deşi există o majoritate puternică în parlament, dar îmi voi reproşa dacă nu voi putea fi parte a succesului acestei majorităţi şi criza economică îi va afecta pe români mai mult decât ar trebui să-i afecteze ca urmare a condiţiilor pe care noi le avem, sigur că analizez şi posibilitatea să nu mai candidez încă o dată“, a spus Băsescu.

„Dacă politica economică a guvernului va fi un eşec, cu ce credibilitate te poţi duce în faţa electoratului?“, a întrebat retoric şeful statului.

 

„Perioada de graţie se opreşte la prezentarea bugetului“

 

Întrebat dacă numai politica economică este problema, Băsescu a spus că aceasta este vitală în 2009, fiind şi motivul pentru care urmăreşte cu atenţie toate acţiunile guvernului. „Sper ca, după buget, guvernarea să devină tot mai coerentă“, a spus Băsescu.

Despre actualul cabinet, Băsescu a spus că guvernul Boc „începe greu“. „Este un guvern care trebuie să se rodeze, dar este un guvern care şi-a făcut cea mai deplină evaluare a ceea ce preia“, a spus Băsescu, apreciind faptul că actualul cabinet nu s-a grăbit să trimită în parlament proiectul de buget propus de cabinetul Tăriceanu.

Întrebat dacă actualul guvern este competent şi responsabil, Băsescu a răspuns că vrea să creadă că executivul va confirma încrederea cu care l-a învestit. El a menţionat că va discuta despre încrederea în guvern după ce acesta va prezenta în parlament proiectul bugetului de stat pe 2009, subliniind că „perioada de graţie (pe care preşedintele i-a acordat-o guvernului – n.r.) se opreşte la prezentarea bugetului“.

Preşedintele a menţionat însă că nu îşi va schimba relaţiile cu guvernul Boc, faţă de cele cu precedentul cabinet, pentru că este obligat de Constituţie să vegheze la buna funcţionare a instituţiilor statului. „Nu îi voi acorda alt tratatment faţă de precedentele două guverne Tăriceanu“, a menţionat şeful statului.

 

„Guvernul României, nu al PSD sau al PD-L“

 

În privinţa bugetului pe care Emil Boc a promis că va fi aprobat în şedinţa de guvern de mâine, preşedintele a spus că are câteva „exigenţe“.

„Vă pot spune de pe acum că am câteva exigenţe: să fie un buget realist, să fie un buget care să răspundă realităţilor de azi. Adică, să aloce maximum posibil pentru investiţii, deci creării de locuri de muncă. Pe de altă parte, având în vedere că nu mai suntem într-o perioadă de creştere economică galopantă, ci doar 1,5-2,5% creştere economică, deci având în vedere această realitate, mi-aş dori ca bugetul să reflecte grija pentru cei care urmează să fie afectaţi cel mai greu de criză“, a explicat Băsescu, adăugând că PD-L şi PSD s-au angajat să instituie o pensie minimă de 350 de lei.

„Suntem într-o situaţie de urgenţă în care cei mai vulnerabili trebuie minim protejaţi“, a spus şeful statului.

Întrebat dacă PD-L şi PSD se înţeleg bine, Băsescu a ţinut să-i avertizeze pe liderii coaliţiei că „trebuie să uite“ că miniştrii sunt membri ai partidelor care i-au propus. „Este o observaţie pe care o am şi eu, şi nu legat de două jumătăţi de guvern, ci, mai ales, legat de coeziunea între membrii cabinetului şi de nivelul de încredere între reprezentaţii celor două partide. Se lasă impresia, sau asta e impresia pe care mi-o lasă mie uneori, că miniştrii ar fi ai partidelor. Trebuie să uite acest lucru. Ei sunt membri în Guvernul României. Dacă vor încerca să stea călare pe ei cu indicaţii de la partid, voi acţiona foarte sever“, a spus Băsescu.

„Această echipă de 21 de oameni reprezintă Guvernul României şi nu al PSD sau PD-L“, a subliniat Traian Băsescu.

 

Ori sprijinirea economiei, ori mărirea salariilor

 

Referindu-se tot la bugetul pe 2009, ieri, la postul public de radio, preşedintele Traian Băsescu a explicat că nu ar reacţiona negativ dacă guvernul ar propune un moratoriu de şase luni pe majorări salariale şi de pensii pentru a folosi banii de la buget în investiţii.

„În condiţiile în care sunt un susţinător fără rezerve al majorării salariilor profesorilor, al stabilirii unei pensii minime, nu voi reacţiona negativ dacă guvernul ar ajunge la o înţelegere cu sindicatele ca, pentru şase luni, să vedem ce se întâmplă, cum funcţionează economia, să se îngheţe toate salariile şi pensiile. Vedem ce se întâmplă şi ne dăm seama dacă putem aloca mai mult, pentru că, dacă nu mişcăm economia şi nimeni nu plăteşte taxe şi impozite la stat pentru că nu lucrează companiile, de unde să strângi bani la buget?“, a declarat şeful statului.

Băsescu a arătat că guvernul are de ales: fie urneşte economia afectată de criză, fie măreşte salariile şi pensiile. „Guvernul are două alternative, să dirijeze banii, să pună în mişcare economia, să creeze locuri de muncă, să aducă bani şi în bugetul asigurărilor sociale, şi în bugetul de stat, sau, dacă cele două partide vor stabili că e mai important să demonstreze că se ţin de cuvânt, pot să facă şi acest lucru“, a arătat şeful statului.

„Să nu intrăm într-o zonă de panică. Eu vorbesc de îngheţarea salariilor pentru şase luni pentru a nu angaja cheltuieli pe care nu le vom putea acoperi“, a explicat preşedintele.„Mi-aş dori ca şi bugetarii să fie bine plătiţi, dar o acţiune iresponsabilă de a duce în salarii resursele financiare ale bugetului ar fi o mare eroare“, a spus şeful statului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII