15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPerfecta coaliţie

Perfecta coaliţie

Preşedintele PSD Mircea Geoană şi vicepremierul Dan Nica susţin că nu există tensiuni în coaliţia cu PD-L pe tema împărţirii bugetului pe 2009.

 

Preşedintele PSD Mircea Geoană i-a convocat ieri-dimineaţă pe miniştrii social-democraţi la o discuţie pe tema bugetului pe 2009, pentru pregătirea negocierilor cu partenerii din coaliţie. Liderii PSD s-au străduit să arate că „mariajul“ cu PD-L este perfect şi că problemele pe care le ridică stabilirea bugetului sunt cauzate de datoriile lăsate de cabinetul Tăriceanu.

„Am fi fost într-o situaţie mult mai bună dacă n-am fi fost nevoiţi să luăm bani şi de la salarii şi pensii şi investiţii ca să plătim două miliarde de euro datoriile anului trecut, pe care cu atâta graţie ni le-a lăsat fostul guvern şi care trebuie achitate, pentru că băgăm în faliment 100.000 de oameni“, a declarat, după întâlnirea de ieri, vicepremierul Dan Nica, explicând constrângerile financiare ale construcţiei bugetare. Nica a precizat că până în februarie trebuie plătite serviciile firmelor care au reparat şcoli, spitale, drumuri şi care riscă să intre în faliment.

 

„Nu am avut nici un fel de dispută“

 

Întrebat dacă există tensiuni în coaliţie, generate de posibilitatea ca ministerele PSD să primească mai puţini bani decât ar vrea, Nica a precizat: „E o problemă la toate ministerele. E un buget de austeritate, avem o ţintă de inflaţie şi trebuie să protejăm persoanele cu venituri mici. Nu am avut nici un fel de dispută pe acest subiect (cu PD-L, n.r.) pentru că nu am ajuns la acest punct în care să constatăm o atitudine care nu este de acord cu programul de guvernare (…) Există şi o stare de nemulţumire pentru că nimeni nu este de acord ca noi să decontăm nota de plată a fostului guvern“, arată NewsIn.

Şi Mircea Geoană a negat că există tensiuni între cele două partide pe subiectul împărţirii banilor, arătând însă că, uneori, cele două partide văd diferit ierarhizarea priorităţilor. „Nu vreau să se creeze impresia că sunt două partide care negociază bani mai mulţi pentru ministere proprii. Nu este o negociere între PSD şi PD-L, ci una de oportunitate în interiorul guvernului. Eu sunt cel mai mare campion al unui buget mare pentru Ministerul Transporturilor, aşa cum sunt colegi de la PD-L care pledează pentru onorarea angajamentului nostru faţă de educaţie“, a arătat el, la începutul şedinţei.

 

Andronescu încă speră la 6% din PIB

 

La rândul său, ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, s-a arătat rezervată că ar putea obţine cifra de 6% din PIB, deşi a su sţinut că suma respectivă este necesară. „Eu sper să obţinem 6% din PIB şi să putem să mărim salariile profesorilor. Nu cred că putem să ne jucăm cu această cifră. Este stabilită prin Legea învăţământului şi ea trebuie să se regăsească în bugetul educaţiei din Legea bugetului“, a spus Ecaterina Andronescu.

Pe de altă parte, ministrul educaţiei a recunoscut că „economia este într-o situaţie de criză şi acest lucru nu poate să nu mă îngrijoreze“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU