17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCampioni la locurile de muncă vacante

Campioni la locurile de muncă vacante

După ce la sfârşitul anului trecut anunţau disponibilizări masive, firmele doljene au început anul în forţă. Doljul este, pentru a doua săptămână consecutiv, printre judeţele cu cel mai mare număr de posturi vacante.

Potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, în prezent, sunt înregistrate 638 de posturi.
„Dintre acestea, 584 (aproximativ 91%) sunt pentru persoanele calificate pentru diverse ocupaţii din domenii precum construcţii, industria confecţiilor“, a declarat Alina Ghercioiu, inspector în cadrul AJOFM Dolj. Restul posturilor sunt pentru persoane cu studii superioare (19 inspectori de specialitate administraţie publică, medici cu diverse specializări, consilier juridic, fiziokinetoterapeut, inspector asigurări) şi pentru persoane necalificate (35 în domeniile construcţii şi industria confecţiilor).

„Întotdeauna am fost pe primele locuri la posturi vacante“

Cu cele 638 de posturi vacante, Doljul se află în prezent pe locul II pe ţară între judeţele cu cele mai multe locuri de muncă disponibile. Potrivit datelor publicate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, înaintea lui se află Bucureştiul (cu 2.836 de joburi) şi este urmat de Constanţa (cu 589 de posturi).
Situaţia nu este o excepţie. Săptămâna trecută, de exemplu, cu cele 584 de locuri disponibile, Doljul era tot pe locul doi, tot după municipiul Bucureşti (care avea aproximativ 1.000 de posturi vacante). La momentul res-pectiv, locul trei era însă ocupat de Hunedoara, cu aproximativ 450 de locuri de muncă vacante. „Întotdeauna am fost pe primele locuri la posturi vacante, la nivel naţional. Comparativ cu anul trecut, se observă însă o scădere a numărului de locuri de muncă puse la dispoziţia celor interesaţi, astfel că, dacă până acum acesta depăşea, în general, 1.000, acum este sub acest nivel“, a precizat Alina Ghercioiu.

Numărul disponibilizărilor a rămas constant

Numărul agenţilor economici care au anunţat disponibilizări nu s-a mai modificat din 16 ianuarie. „În prezent, avem înregistraţi 18 agenţi economici care au anunţat că în perioada ianuarie-martie vor disponibiliza 1.370 de angajaţi (1.196 de persoane luna aceasta, 149 luna viitoare şi 25 în martie)“, a spus Alina Ghercioiu. Domeniile de activitate în care urmează să fie disponibilizaţi craiovenii sunt construcţii, confecţii, comerţ, prelucrarea lemnului, industria auto, îngrijire spaţii verzi. Având în vedere că o parte din aceste domenii coincid cu cele în care se fac angajări, numărul celor care vor face parte din categoria şomerilor ar putea fi mai mic de 1.196. Asta, evident, în cazul în care indemnizaţia de şomaj (porneşte de la 450 de lei, la care se adaugă, în funcţie de stagiul de cotizare, 3%, 5%, 7% sau 10% din media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) nu va fi tentantă pentru doljeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII