20.6 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„România poate trece mai uşor peste criză decât alte state europene“

„România poate trece mai uşor peste criză decât alte state europene“

Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă, la Iaşi, că este convins că România poate trece mai uşor peste criză decât „multe ţări europene“ şi a făcut un apel către politicieni, dar şi către populaţie, la solidaritate, pentru continuarea modernizării statului, potrivit NewsIn.

„Avem nevoie să fim solidari într-un moment de trecere peste o perioadă dificilă, nu numai a României. Toată Europa este în criză economică. (…) Am convingerea că putem trece prin această perioadă mult mai uşor decât o vor face multe alte ţări din Europa. Avem nevoie de un singur lucru – de solidaritate. Solidaritatea dintre popor şi oamenii politici. Avem nevoie de înţelepciunea de a-i ajuta pe cei care sunt în nevoie să treacă mai uşor peste perioada de criză. Şi avem nevoie de sacrificii ale celor care reprezintă elita politică“, a afirmat Băsescu.

Şeful statului a ţinut să-i asigure pe cei prezenţi la ceremonia de la Iaşi de „tot devotamentul“ său „pentru un proces drept şi de modernizare rapidă a statului român“.

La manifestările din Piaţa Unirii au participat, conform estimărilor Jandarmeriei, peste 8.000 de oameni. Pentru organizarea manifestărilor dedicate Unirii, municipalitatea ieşeană a cheltuit peste 200.000 de lei, fonduri care vor fi alocate ulterior din bugetul statului.

 

Geoană: Bucureştiul este uneori „prea arogant“ politic faţă de restul regiunilor

 

La rândul său, preşedintele Senatului, liderul PSD Mircea Geoană, prezent alături de preşedintele Băsescu la Iaşi, a spus că Bucureştiul politic are încă de onorat, după 150 de ani, „angajamentul părinţilor fondatori“ ai Unirii faţă de Moldova, Transilvania şi Basarabia. „O parte mai importantă din legământul, angajamentul, viziunea şi proiecţia despre România pe care părinţii fondatori au stabilit-o acum 150 de ani sau acum 90 de ani, la Marea Unire, în mare măsură nu sunt respectate. Pentru că atunci părinţii noştri fondatori au avut un contract între Bucureşti şi Iaşi, între Ţara Românească şi Moldova, şi Bucureştiul politic nu şi-a onorat misiunea istorică faţă de Moldova şi faţă de moldoveni“, a declarat Geoană, făcând dese referiri la „părinţii fondatori“, sintagmă regăsită în discursul politic american, potrivit NewsIn.

Patriarhul Daniel a trimis un mesaj prin ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în care acesta a subliniat nevoia ca politicienii să renunţe la interesele personale şi de grup. „Deşi în istoria ţării noastre şi a lumii nu de multe ori s-au depăşit interesele personale sau de grup, Moldova şi Ţara Românească, în acel moment de graţie, au jertfit fiecare câte ceva. Moldova şi-a sacrificat Capitala pe altarul Unirii, iar Ţara Românească şi-a sacrificat alegerea unui domnitor din rândul valahilor“, a fost mesajul patriarhului.

 

Boc: Grija principală a guvernului va fi protejarea celor cu salarii sau pensii mici

 

Premierul Boc, prezent sâmbătă la Cluj, a declarat că guvernul va avea grijă să îi protejeze din punct de vedere social pe cei cu salarii şi pensii mici, să nu se simtă abandonaţi în aceste vremuri dificile.

„E adevărat că se anunţă un an mai greu decât alţii pe care i-am avut după 1989. Vin vremuri mai dificile pentru toate ţările, dar care pot fi depăşite numai prin cele două principii, unitate şi solidaritate. La nivel guvernamental, va trebui să ne orientăm spre cele două politici mari, politica economică, asta pentru a putea aduce locuri de muncă şi prosperitate, şi componenta socială, adică statul trebuie să aibă resurse pentru a acoperi plata salariilor şi a pensiilor“, a spus premierul, citat de corespondentul NewsIn.

Boc a dat asigurări că persoanele cu venituri reduse nu trebuie să se simtă abandonate, pentru că executivul va avea grijă de ei. „Grija noastră principală, a guvernului, va fi asigurarea dezvoltării economice şi protejării celor care sunt cel mai loviţi de greutăţile vremii: cei cu salarii şi pensii mici“, a mai spus primul-ministru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII