22 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalProtocol naţional de triaj al bolnavilor din structurile UPU

Protocol naţional de triaj al bolnavilor din structurile UPU

Pacienţii aflaţi în stare foarte gravă vor fi consultaţi primii de medicii din structurile Unităţilor de Primire Urgenţe din cadrul unităţilor spitaliceşti, a stabilit ministrul sănătăţii, Ion Bazac.

La sfârşitul săptămânii trecute a fost încheiat un protocol la nivel naţional care stabileşte şi timpul maxim de la sosirea pacientului până la consultarea de către primul medic. Potrivit protocolului aprobat de Bazac, cazurile medicale se pot clasifica în mai multe categorii.

Codul roşu este instituit în situaţii de gravitate maximă şi impune consultarea imediată a pacientului. Codul galben prevede ca pacientul să fie consultat în maximum zece minute, iar în caz de cod verde – pacientul va fi consultat în maximum 30 de minute. În situaţia de cod albastru, pacientul trebuie consultat în maximum o oră, şi în maximum două ore în cazul situaţiilor de cod alb.

„Ulterior consultării de către primul medic, cazul urmăreşte procedura normală în Unitatea de Primiri Urgenţe, fiind investigat, tratat şi consultat la nevoie şi de alţi specialişti din spital, în vederea luării deciziei de internare, externare sau transfer“, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

„Avem nevoie de reguli şi norme clare în spitale. Numai astfel putem exclude pericolul repetării unor astfel de cazuri precum cel de la Slatina. În acest sens, reiterez una dintre priorităţile mandatului meu, şi anume introducerea ghidurilor şi a protocoalelor terapeutice“, a declarat Bazac.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS