14.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAgricultorii au „închis“ Grecia

Agricultorii au „închis“ Grecia

Punctele de frontieră de la graniţa Greciei cu Bulgaria (Promachonas şi Exohi) sunt închise, iar mişcările de protest ale agricultorilor greci continuă.

 

Sâmbătă au fost închise şi punctele de trecere a frontierei Kipoi şi Ormenio din Evros şi Evzoni. De asemenea, continuă blocajele cu tractoare şi agregate agricole pe autostrada Atena-Salonic la Tempi, Microthebes, Nikaia şi Larissa. La Larissa au fost blocate şi rutele alternative spre Tsaritsani, Elassonas, Gerakari şi Agia, iar în ultimele ore au fost blocate şi unele căi feroviare, precizează MAE.

Ministerul român de Externe avertizase sâmbătă că toate punctele de trecere a frontierei terestre a Greciei cu Bulgaria, Turcia şi Republica Macedonia ar putea fi blocate în acest weekend de protestatarii care încearcă să forţeze un dialog cu autorităţile.

 

Fermierii vor să blocheze un pod peste Golful Corint

 

Mii de agricultori greci au continuat sâmbătă, pentru a cincea zi consecutiv, blocarea autostrăzilor, pentru a protesta faţă de preţurile la produsele agricole, pe care le consideră prea mici. Fermierii, care solicită pentru bumbac, porumb şi grâu preţuri mai mari decât cele fixate de Uniunea Europeană, au ameninţat că îşi vor amplifica mişcarea protestatară, în pofida faptului că săptămâna trecută guvernul le-a acordat un ajutor în valoare totală de 500 de milioane de euro, transmite AFP.

„Nu plecăm până când guvernul nu ne spune cum va fi repartizată această sumă, recoltă cu recoltă“, a declarat un lider sindical prezent la barajul ridicat la Promachonas, la graniţa cu Bulgaria. Sute de tractoare ocupă în mai multe puncte autostrada Atena-Salonic şi alte axe rutiere din nordul Greciei, izolând practic această parte de restul ţării.

Potrivit AFP, blocajele ar urma să se extindă astăzi în Peloponez, unde fermierii vor să blocheze un pod peste Golful Corint, unul dintre cele două puncte de acces în peninsula sudică.

Manifestanţii au blocat şi drumurile care duc către Bulgaria şi Turcia, unde traficul de mărfuri s-a diminuat simţitor, protestatarii permiţând doar trecerea alimentelor perisabile şi a urgenţelor medicale.

Traficul aerian şi feroviar nu este însă blocat.

O mişcare similară de protest a „tăiat“ Grecia în două, timp de mai multe zile, în 1997, până când guvernul socialist din acea perioadă i-a constrâns pe agricultori să-şi retragă tractoarele după ce poliţia a întreprins în cursul nopţii o operaţiune rapidă de dezumflare a pneurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS