18.3 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDrumuri UE de 23 de milioane de euro în Dolj şi Vâlcea

Drumuri UE de 23 de milioane de euro în Dolj şi Vâlcea

ADR Oltenia a dat ieri undă verde modernizării a peste 60 de kilometri de drum din Dolj şi Vâlcea, cu fonduri UE pentru infrastructură. Oltenii sunt campionii cererilor de finanţare, solicitând fonduri în valoare de 465 de milioane de euro.

 

Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia a înmânat ieri două contracte de finanţare din fondurile structurale UE, încheiate de autorităţile judeţene din Dolj şi Vâlcea, pentru modernizarea infrastructurii de transport, în valoare totală de 23,06 milioane de euro. Cel mai valoros dintre ele (19,47 milioane de euro) a fost încheiat de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj şi se referă la reabilitarea şi modernizarea DJ 606/DN 55 – până la limita judeţului Mehedinţi, în lungime de 50 km. Artera trece prin localităţile Breasta, Predeşti, Brabova, Seaca de Pădure şi Carpen. A doua investiţie este contractată de CJ Vâlcea, are o valoare totală de 4,62 milioane de euro şi priveşte modernizarea unui drum de 12,5 kilometri din DJ 651B, pe traseul Bălceşti – Goruneşti – limita cu judeţul Olt. Oficialităţile prezente ieri la eveniment su spus că investiţiile din fonduri UE ajută şi la păstrarea locurilor de muncă în această perioadă de criză economică. Mai mult, Oltenia este în acest moment lider naţional în topul cererilor de finanţare, cu solicitări în valoare de 465 de milioane de euro.

Nu toate vor fi însă onorate, deoarece cererile depăşesc sumele alocate de UE la nivel de regiune. Important este însă că în acest an vor veni fonduri importante. „Numai în acest an, vom semna contracte pentru proiecte de finanţare în valoare de 200 de milioane de euro. Primele dintre ele, în valoare de 35 de milioane, vor fi semnate în februarie-martie“, a precizat Marilena Bogheanu, directoarea ADR Sud-Vest Oltenia. Numai pe Axa prioritară 2 – „Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport“ – fondurile alocate la nivel regional se ridică la 122,83 milioane de euro. Valoarea totală a unui proiect pe această componentă poate fi între unu şi 40 milioane de euro. Până în prezent, au fost depuse proiecte de circa 340 de milioane de euro. Din octombrie 2008, depunerea acestui tip pe proiecte a fost suspendată în Oltenia, din cauză că solicitările au depăşit de peste trei ori valoarea sumelor alocate la nivel de regiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII