20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinistrul Oprea a demisionat

Ministrul Oprea a demisionat

Scandalul iscat în PSD de retragerea sprijinului politic pentru Gabriel Oprea nu pare să se stingă nici după demisia ministrului de interne, ci relansează luptele intestine din partid.

 

Scandalul Oprea a căpătat ieri noi valenţe, dând naştere la tensiuni atât în sânul PSD, cât şi în alianţa guvernamentală. Reamintim că Biroul Permanent Naţional (BPN) al PSD a decis luni să-i retragă sprijinul politic ministrului de interne Gabriel Oprea şi chiar să propună excluderea acestuia din partid, pe motiv că ar fi făcut numiri în cadrul ministerului fără acordul lui Mircea Geoană.

Luni seară, Filiala PSD Ilfov, al cărei preşedinte este Oprea, a respins însă decizia BPN, considerând-o nestatutară pentru că doar Comitetul Executiv şi Consiliul Naţional decid retragerea sprijinului politic. Cât despre excludere, filiala a decis că e… exclusă. Dimpotrivă, i-a dat un vot de încredere preşedintelui pesediştilor ilfoveni.

 

Protest la PSD

 

Peste 200 de susţinători ai lui Gabriel Oprea din Organizaţia PSD Ilfov au protestat ieri, în faţa sediului central al PSD, împotriva deciziei de sancţionare a ministrului de interne, pe care o considerau „nedreaptă“, în timp ce liderii social-democraţi se aflau la Senat, la o şedinţă cu Mircea Geoană.

Vicepreşedintele filialei PSD Ilfov, Gigi Neţoiu, aflat în fruntea protestatarilor, a depus chiar un memoriu împotriva deciziei de retragere a sprijinului politic pentru ministrul de interne. „Sperăm ca în cel mai scurt timp să discutăm cu domnul Geoană sau cu cine va dori să discute cu noi. Noi cerem să respecte legalitatea. Oprea nu a încălcat cu absolut nimic nici statutul partidului, nici atribuţiunile lui de ministru de interne“, a declarat Gigi Neţoiu.

Acesta considera că la această situaţie s-a ajuns din cauza preşedintelui PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, „pentru că domnul Vanghelie voia să-şi pună omul său la Interne“.

 

Ameninţarea lui Vanghelie

 

Preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a reacţionat, declarând tot ieri că PSD îşi va retrage miniştrii din guvern dacă premierul Boc nu semnează revocarea lui Gabriel Oprea de la Interne. „Cred că o să ne retragem şi lăsăm PD-L să facă guvernul cu domnul Oprea. Suntem hotărâţi cu toţii, am discutat în BPN, nu doar eu, tot partidul este hotărât“, a declarat Vanghelie.

Cât priveşte situaţia lui Gabriel Oprea, Vanghelie a declarat că acesta „este exclus din partid“ şi că „excluderea a fost de sus în jos“, deşi în cadrul Comisiei de disciplină şi integritate nu s-a luat încă o decizie în acest sens.

 

Alertă în PD-L

 

Declaraţiile lui Vanghelie au alertat PD-L. Preşedintele partidului, premierul Emil Boc, a mers ieri după-amiază la Palatul Cotroceni, pentru a discuta cu preşedintele Traian Băsescu despre situaţia creată. Cel ce a dezamorsat tensiunile din alianţă a fost însă Oprea, care, tot ieri după-amiază, şi-a depus demisia la guvern, iar Boc i-a acceptat-o.

Gabriel Oprea a explicat că demisionează din funcţia de ministru al administraţiei şi internelor, nu şi din partid sau din fruntea organizaţiei PSD Ilfov, afirmând că a „deranjat“ prin numirile propuse. El a precizat că a vrut să conducă ministerul în „spirit naţional“ şi că nu a dorit să fie marioneta unui grup. „Am intenţionat să formez o echipă competentă“, a spus el, susţinând că „am o conduită politică fără reproş, caracterizată de două valori importante, cred eu, corectitudine şi deplină legalitate“, a spus Oprea.

 

Dan Nica, la MAI

 

La propunerea premierului Emil Boc şi, potrivit dorinţei lui Mircea Geoană, preşedintele Traian Băsescu a semnat aseară decretul de numire a vicepremierului Dan Nica în calitate de interimar la şefia Ministerului Administraţiei şi Internelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII