16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAvocatul Poporului a contestat ordonanţa pensionarilor

Avocatul Poporului a contestat ordonanţa pensionarilor

Avocatul Poporului, Ioan Muraru, a contestat ieri, la Curtea Constituţională, ordonanţa de urgenţă a guvernului, prin care a fost interzisă cumularea pensiei cu salariul de la stat.

Ordonanţa îl afectează chiar pe Muraru, fost magistrat şi ambasador, care beneficiază de o pensie de câteva mii de lei şi de un salariu la fel de consistent pentru funcţia ce o ocupă, plus veniturile obţinute de la Facultatea de Drept din Bucureşti, unde predă ca profesor universitar.

Mai mult, opt dintre judecătorii Curţii Constituţionale, care ar trebui să se pronunţe în acest caz, ar fi şi ei afectaţi de ordonanţă, cumulând pensia de magistrat cu salariul primit la instanţa constituţională.

Unul dintre motivele pentru care Avocatul Poporului contestă ordonanţa este retroactivitatea actului normativ, în sensul că aceasta nu poate avea efecte anterioare datei adoptării ei, precum şi încălcarea altor principii constituţionale, între care dreptul la muncă şi dreptul la pensie.

Alt argument care ar susţine neconstituţionalitatea actului normativ este încălcarea dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor stipulate de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte.

Curtea Constituţională se va pronunţa asupra sesizării depuse de Avocatul Poporului pe 15 ianuarie.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII