5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNe daţi ori nu ne daţi...

Ne daţi ori nu ne daţi…

Început de an incert în învăţământul doljean. Preuniversitarii ameninţă cu greva generală şi au intentat deja proces pentru obţinerea majorării cu 50% a salariilor, conform legii aprobate de parlament, iar universitarii sunt hotărâţi să nu încheie situaţia studenţilor, după sesiune, dacă nu li se măresc şi lor salariile.

 

Promisiuni neonorate

 

Promisiunile salariale încă neonorate au întins nervii sindicaliştilor din învăţământul doljean. Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ (USII) Dolj, nu a stat cu mâinile în sân să aştepte decizia guvernului şi zilele trecute a deschis acţiune în instanţă pentru solicitarea banilor cuveniţi. „În zilele următoare, reprezentanţii noştri vor merge la Ministerul de Finanţe să solicite un buget de 6% pentru educaţie. Oricum, am deschis acţiune în instanţă pentru solicitarea banilor promişi, atât de necesari în învăţământ“, a spus Rada. Mai încrezători în promisiunile guvernamentale se arată reprezentanţii Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Dolj, filiala „Spiru Haret“. Aceştia speră însă ca acel procent de 6% din buget promis educaţiei să fie „real“ şi nu „doar din vorbe“. „Doamna ministru este dispusă să ne mărească salariile, ne-a rugat însă să mai aşteptăm până la jumătatea lunii ianuarie pentru soluţionare. Creşterea de 50%, atât de mult stipulată, este, de fapt, de doar 37%. În octombrie 2008 am primit o majorare de 9%, alţi 4% sunt bani necesari pentru achitarea restanţelor pentru investiţiile realizate în 2008. Cheia problemei noastre este în prezent la Ministerul de Finanţe“, a precizat Constantin Lungulescu, vicepreşedintele SIP Dolj, filiala „Spiru Haret“.

 

Atenţie, profesori, evaluarea vă aşteaptă!

 

Problemele profesorilor nu se vor opri însă aici. Conform reprezentanţilor sindicatelor din învăţământul doljean, începând din semestrul doi, dascălii vor fi evaluaţi profesional, iar salarizarea va fi diferenţiată în funcţie de performanţele dovedite de aceştia. „Este vorba de trei evaluări ale performanţelor unui profesor: autoevaluarea prestaţiei la clasă, evaluarea din partea a trei colegi de aceeaşi specialitate (unul desemnat de cadrul didactic în cauză, doi de conducerea şcolii) şi o evaluare din partea conducerii şcolii“, a spus Lungulescu.

 

Sesiune în aer pentru studenţi

 

Universitarii se pare că sunt cei mai speriaţi că nu vor primi prea mulţi bani anul acesta. În plin proces de negocieri, reprezentanţii Sindicatului Alma Mater din Universitatea din Craiova se abţin să dea prea multe amănunte. Ei speră însă ca „statutul de profesor să fie respectat“. Un lucru însă e cert. În cazul în care universitarilor nu li se vor mări salariile, aceştia sunt hotărâţi să ia măsuri. „Suntem chiar înainte de sesiunea studenţilor. În mod normal, vom încerca să ţinem cont de aceştia, probabil ne vom prezenta la examene, dar în mod cert nu vom trece notele şi vor rămâne cu situaţia neîncheiată până la soluţionarea problemei noastre“, a declarat Nicu Băzdoacă, vicepreşedintele Sindicatului Alma Mater din Universitatea din Craiova.

Ana DĂNESCU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII