16.7 C
Craiova
duminică, 11 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjStarea economică a judeţului Gorj, pusă pe tapet

Starea economică a judeţului Gorj, pusă pe tapet

Autorităţile din Gorj s-au întâlnit ieri cu reprezentanţii principalelor unităţi economice din judeţ pentru a evalua şi constata situaţia economică a judeţului, problemele cu care se confruntă aceste societăţi, precum şi pentru stabilirea unei strategii de dezvoltare. La această întâlnire au participat directorii Complexurilor Energetice Turceni şi Rovinari, ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi ai Hidroelectrica, iar din partea administraţiei judeţene au fost prezenţi preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, respectiv Radu Angheloiu.

Unul dintre subiectele puse în discuţie a fost cel referitor la înfiinţarea companiei energetice prin comasarea complexurilor energetice, a societăţii Electrica şi a unei părţi din Hidroelectrica. Cei patru reprezentanţi ai unităţilor economice au fost de acord cu reluarea discuţiilor privind constituirea acestei companii, deoarece ordonanţa de guvern care stabilea înfiinţarea acesteia a fost abrogată. Ion Călinoiu a spus că va face lobby, la nivel parlamentar şi guvernamental, pentru ca această companie să aibă sediul în Gorj, astfel încât să fie cu adevărat utilă pentru judeţ.

 

Stabilirea surselor de investiţii printr-un cadru legislativ

 

Directorii Complexurilor Energetice Rovinari şi Turceni, Laurenţiu Ciurel, respectiv Marian Motocu, au arătat că rezervele de lignit din subsolul Gorjului vor deveni neutilizabile în situaţia în care grupurile de producere a energiei electrice nu vor fi modernizate într-o perioadă de doi-trei ani pentru a respecta condiţiile de mediu impuse de Uniunea Europeană. De asemenea, reprezentanţii celor două unităţi economice au subliniat necesitatea stabilirii, printr-un cadru legislativ, a surselor de finanţare a investiţiilor. Acestea pot consta în folosirea unei părţi importante din profitul obţinut, pentru a fi reinvestit, precum şi stabilirea unei ponderi fixe din valoarea fiecărui megawatt vândut de complexurile energetice, care să fie folosită pentru dezvoltare locală. Conform lui Laurenţiu Ciurel, din cele două miliarde de lei profit realizat de CE Rovinari în anii 2007 şi 2008, mai mult de 900 de milioane de lei au fost reţinute de AVAS pentru plata dividendelor.

Printre subiectele discutate s-au mai numărat: necesitatea creării unui fond de dezvoltare la nivel de judeţ, îmbunătăţirea cadrului legislativ privind exproprierea zonelor supuse exploatării miniere, obţinerea de facilităţi în domeniul bancar pentru continuarea investiţiilor de către aceşti agenţi economici.

Toate propunerile şi problemele ridicate de conducerile societăţilor comerciale vor fi prezentate şi în cadrul întâlnirii cu parlamentarii gorjeni, programată pentru vineri, 9 ianuarie. Întâlnirile cu societăţile comerciale cu capital de stat vor căpăta caracter de periodicitate lunară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS