14.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalComedie pe platoul Teatrului Naţional

Comedie pe platoul Teatrului Naţional

Granitul proaspăt aranjat pe platoul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ face notă discordantă cu scările şi jardinierele scorojite ale instituţiei de cultură.

 

Prima imagine care se lipeşte de retina trecătorilor prin faţa Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova este cea a scărilor şi jardinierelor roase de vreme, ale instituţiei. Aceasta a ieşit în evidenţă însă numai de câteva zile, de când muncitorii din şantierul de modernizare a platoului TN au terminat de placat terasa cu noul granit, care scoate acum în evidenţă vechimea clădirii Teatrului Naţional „Marin Sorescu“. Potrivit reprezentantului firmei UTI Oltenia, care reface platoul şi grădina TN, reabilitarea scărilor şi a celorlalte bunuri ale instituţiei de cultură nu intră în proiectul de modernizare. „Acestea nu aparţin domeniului public, ci teatrului. Ca atare, nu pot fi reparate sau modificate în cadrul investiţiei de amenajare pe care am contractat-o. Singurele intervenţii pe care le-am putut face au fost la partea inferioară a scărilor, unde a fost nevoie să înlocuim şi pavajul care nu era pe domeniul public“, a spus Cristian Ignat, directorul UTI Oltenia. Reprezentanţii Primăriei Craiova au spus că vor încerca să găsească împreună cu managerii teatrului o soluţie pentru ca de Zilele Craiovei scările să fie măcar spoite.

 

Proiect este, bani nu!

 

Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ nu se bucură de tratamentul pe care l-au avut în acest an instituţii similare din oraşele ţării, din cauză că imobilul pe care-l deţine nu este inclus în lista monumentelor istorice de patrimoniu, care au beneficiat de 200 de milioane de euro din fonduri europene pentru reabilitarea clădirilor. Mircea Cornişteanu, directorul general al Teatrului din Craiova, spune că are nevoie de cinci milioane de euro pentru întremarea clădirii şi a construcţiilor aferente, sumă justificată inclusiv prin proiecte de mult aprobate de ministerul de resort. „Când o să şi primim banii nu se ştie. Abia avem promisiuni pentru nişte fonduri necesare refacerii centralei termice, aceasta fiind şi urgenţa noastră în acest moment“, a spus Mircea Cornişteanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS