32.8 C
Craiova
vineri, 4 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalSistemul creditelor, în stand-by

Sistemul creditelor, în stand-by

Băncile acordă credite la fel ca şi până acum, până când BNR aprobă normele interne pentru fiecare unitate bancară. În acest timp, numărul clienţilor scade constant.

 

Ieri a fost prima zi în care creditele bancare ar fi trebuit să funcţioneze după noul Regulament al Băncii Naţionale a României (BNR). Dar ziua „zero“ pentru sistemul de creditare a fost ca oricare alta, pentru că majoritatea băncilor din Craiova au funcţionat pe vechiul sistem de creditare. Nimic în plus. Nimic în minus. Creditele cu dobânzile şi gradul actual de îndatorare vor fi acordate în continuare, câteva zile sau chiar săptămâni, în funcţie de fiecare unitate. De fapt, depinde de cât de repede aprobă BNR fiecare normă bancară. Dacă vreo bancă nu şi-a transmis până ieri normele spre aprobare către BNR, atunci va putea acorda credite doar în limita a 35% din veniturile clientului, acesta fiind gradul maxim de îndatorare acceptat. Între timp, băncile activează după vechile norme interne, deci, cu dobânzile uşor mărite în ultima perioadă, în funcţie de politica fiecăreia.

În general, noile măsuri ar fi în favoarea clientului, pentru protecţie, dar şi a băncii – ca grad de risc al unui credit. Aşa cum reiese din Regulamentul BNR, bancherii nu se aşteaptă la o creştere imediată a dobânzii, ci la mai multe acte la dosarul de credit, respectiv la o diminuare a sumelor maxime ce pot fi împrumutate.

 

Mai puţine credite

 

Doar cei constrânşi de împrejurări şi cei cu venituri mari mai contractează credite bancare în această perioadă. Chiar dacă nici o bancă nu recunoaşte oficial, a scăzut numărul clienţilor care iau împrumuturi. Se poate observa acest fapt la ghişeele băncilor, unde numărul lor a scăzut simţitor în ultimele luni. Se vede şi la nivel central, în statisticile BNR, care arată că a scăzut nivelul creditelor acordate în vară. În acelaşi timp, şi cele ipotecare se numără pe degete. Mulţi posibili clienţi anticipează că în viitor vor mai creşte dobânzile şi le va fi foarte greu să achite ratele.

Cei care îşi permit un credit ipotecar sunt din ce în ce mai puţini. De exemplu, o familie care câştigă 3.000 de lei pe lună şi vrea să cumpere un apartament cu două camere (în condiţiile în care are banii de avans) poate lua credit 180.000 de lei. La calculele efectuate de o unitate bancară, pe 20 de ani, la o dobândă la lei de 9,58%, rata lunară va fi de 1.678 de lei, din care cea propriu-zisă este de 250 de lei, la început, iar dobânda – 1.437 de lei. La rate fixe, calculatorul băncii ne arată că familia care ia credit ipotecar de 180.000 de lei va restitui 405.070 de lei. Conform gradului de îndatorare acceptat de unitatea respectivă, rata familiei poate ajunge la maximum 1.710 lei pe lună, ceea ce înseamnă aproape 60% din venituri. Să presupunem că unitatea luată ca exemplu nu şi-a depus dosar cu norme interne spre aprobare la BNR; ar însemna ca de zilele viitoare familia respectivă să nu poată avea un grad de îndatorare mai mare de 35%, adică rata nu ar putea depăşi 1.050 de lei pe lună. În acest caz, nu va mai putea să-şi cumpere casă cu credit ipotecar.

Ce va fi în câteva săptămâni:

– banca nu are voie să mărească dobânda pe parcursul creditului peste gradul de îndatorare maxim al clientului;

– creditul în franci elveţieni se raportează la dobânda la euro;

– la valută se ia în calcul cursul cel mai dezavantajos (cel mai mare) din ultima perioadă de un an şi jumătate;

– clientul trebuie să depună la dosarul de credit fişa fiscală pe anul precedent (doar acele venituri se iau în calcul).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS