27.2 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalMărunţiş în plus la salarii

Mărunţiş în plus la salarii

Creşterea salariului minim aduce câţiva bănuţi în plus la leafă pentru toţi angajaţii permanenţi. Dacă salariul minim brut creşte cu 40 de lei, la cel net se adaugă doar 29.

 

Salariul minim brut pe economie creşte, începând cu 1 octombrie 2008, de la 500 la 540 de lei pe lună, iar de la 1 ianuarie 2009, acesta va fi de 600 de lei. Guvernanţii se laudă cu „majorarea“ din toamna aceasta, deşi tot ei au amânat creşterea salariului minim, stabilită iniţial pentru 1 iulie 2008.

De majorarea salarială a venitului minim garantat beneficiază mai mulţi angajaţi permanenţi, indiferent de suma cu care sunt remuneraţi, pentru că la salariile de încadrare se aplică acei coeficienţi stabiliţi prin Codul Muncii şi corespunzători salariului minim (adică se raportează la salariul minim). Hotărârea de Guvern nr. 1051/2008 pentru stabilirea salariului minim brut pe ţară stipulează că, în perioada 1 octombrie-31 decembrie 2008, salariul minim va creşte de la 500 la 540 de lei pe lună, iar de la 1 ianuarie 2009 va creşte la 600 de lei, dar numai pentru cei care au „un program de lucru complet de 170 de ore, în medie, pe lună“. În cazul în care angajatorii vor stabili, de miercuri încolo, în contractul de muncă al angajatului, un salariu brut sub nivelul de 540 de lei pe lună, atunci acţiunea constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de lei. Sancţiunile se aplică de către inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă sau de personalul specializat din Ministerul Muncii.

 

Lefuri ceva mai mari pentru toţi

 

Odată cu creşterea salariului minim pe ţară vor fi majorate toate salariile din România ale angajaţilor care muncesc opt ore pe zi. În Codul Muncii este precizat că atât salariile celor care au studii medii, dar sunt calificaţi şi angajaţi conform postului, precum şi ale celor cu studii superioare nu pot fi mai mici decât anumite niveluri stabilite prin lege şi raportate la salariul minim pe ţară. Astfel, la fiecare salariu minim se aplică o serie de coeficienţi şi rezultă salariul minim al celor despre care am amintit mai sus. Aşadar, dacă o persoană are acum salariul minim pe economie pe cartea de muncă, va avea 540 de lei. Dacă este un muncitor calificat cu studii medii şi avea măcar 750 de lei salariul brut, va trebui să aibă în acte minimum 810 lei. De asemenea, cei cu studii superioare nu puteau fi plătiţi sub 1.000 de lei brut, iar de la 1 octombrie va trebui să aibă 1.200 de lei sau peste această sumă.

De la începutul lunii octombrie, angajatorii trebuie să întocmească acte adiţionale la contractul individual de muncă pentru acei angajaţi care aveau salariile sub aceste niveluri.

Suma reală, o bagatelă

 

Dacă, pe hârtie, creşterile salariale par atractive, în realitate, angajaţii vor pleca acasă doar cu ceva mărunţiş în plus faţă de salariul pe septembrie. Persoanele care au salariul minim pe economie vor încasa efectiv, de luna viitoare, 29 de lei în plus, iar lucrătorii calificaţi, 35 de lei mai mult. Cei mai avantajaţi vor fi salariaţii cu studii superioare, care vor primi în mână cu 55 de lei mai mult.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII