29.6 C
Craiova
joi, 24 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljAbsolvenţii se reorientează profesional

Absolvenţii se reorientează profesional

Oricât de mult şi-ar dori absolvenţii să lucreze, cei mai mulţi dintre ei îşi găsesc cu greu un loc de muncă în domeniul în care s-au specializat. După ani de studiu, aceştia trebuie să se reorienteze profesional.

 

După ce săptămâna trecută angajatorii străini erau cei care-şi selectau potenţialii angajaţi, săptămâna aceasta a venit rândul angajatorilor doljeni. La Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi, organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, aceştia au pus la dispoziţia absolvenţilor din judeţ 1.017 locuri de muncă vacante. Deşi a plouat, ieri Casa de Cultură a Studenţilor, locul unde a fost organizată Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi, a fost luată din nou cu asalt de sute de absolvenţi de şcoli profesionale, de licee sau de facultăţi, toţi dornici de un loc de muncă. Tinerii doljeni au stat minute în şir la rând pentru a da ochii cu potenţialii angajatori.

„Sunt studentă în anul II, la ISE. Vreau să-mi găsesc un loc de muncă, în primul rând pentru a câştiga experienţă“, a precizat Ana Maria Tutunaru, de 20 de ani.

 

„Angajatorii cer experienţă“

 

Absolvenţii care au experienţă şi au mai cochetat cu un loc de muncă pe perioada studiilor, fie el şi în afara specializării lor, au venit la Bursă să-şi încerce norocul, mai ales că pentru toate există un început. „Am absolvit Secţia de contabilitate şi informatică de gestiune. Am lucrat ca agent de vânzări fără carte de muncă – salariul era suficient, dar degeaba ai bani dacă nu ai acte. E destul de greu să te angajezi pe specialitatea ta pentru că angajatorii cer experienţă, chiar dacă doar ce ai terminat. Trebuie să ne dea o şansă“, a spus Costel Nicu Florian, de 23 de ani, care a avut şi o experienţă în muncă de şase luni, în afara ţării, unde banii au fost suficienţi, dar presta muncă fizică şi nu pentru asta s-a pregătit.

 

„Probabil că o să mă reorientez profesional“

 

Pentru că pe piaţa forţei de muncă se cere altceva decât pregătirea pe care o au, unii absolvenţi au decis chiar să accepte reorientarea profesională, fără să stea prea mult pe gânduri. „Sunt absolvent de Electromecanică. Nu am găsit până acum nici un loc de muncă. M-am gândit şi la posibilitatea de a munci în străinătate, dar vreau să lucrez în ţară. La ce oferte sunt aici, probabil că o să mă reorientez însă profesional“, a declarat Veron Dănciulescu, de 24 de ani. Unii au pus deja în practică această idee. „Am absolvit Facultatea de Chimie.
Mi-am dorit însă o carieră în armată de când am terminat liceul, dar la Subofiţeri înălţimea era o barieră“, a explicat Monica Nicola, de 23 de ani, care a venit la Bursă însoţită de două colege de facultate – Lavinia Toma şi Carla Matei, ambele de 23 de ani, care au precizat că pe specializarea lor se găsesc foarte greu locuri de muncă.

 

Locuri de muncă în armată

 

Cei care au vrut să se reorienteze profesional au putut să se înscrie la cursuri de formare profesională organizate de AJOFM Dolj sau pe listele Centrului Militar, care a recrutat tineri pentru a se forma ca ofiţeri sau pentru a intra în baza de date. „Cei pentru care nu putem oferi acum locuri de muncă se pot înscrie în baza noastră de date, urmând ca pe măsură ce aceştia corespund condiţiilor de angajare să-i anunţăm“, a declarat lt. col. Mariana Peca, şefbirou informare recrutare, ofiţer cu relaţiile publice la Centrul Militar Dolj, care a explicat că interesul pentru acest domeniu este la fel de mare şi din partea fetelor, şi a băieţilor.

525 de absolvenţi pentru 1.017 locuri

Potrivit unui comunicat emis de AJOFM Dolj, la bursă au participat 525 de persoane pentru 1.017 locuri vacante. „Dintre aceştia, 156 de absolvenţi au fost selectaţi în vederea încadrării, iar 22 (din care cinci absolvenţi de studii superioare) au fost încadraţi pe loc, a precizat Daniela Dobrin, directoarea executivă a AJOFM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU