17.9 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjO nouă învăţătoare, şansa elevilor din Scurtu de a merge la şcoală

O nouă învăţătoare, şansa elevilor din Scurtu de a merge la şcoală

Patru elevi de şcoală primară din satul gorjean Scurtu vor să meargă la cursuri, dar nu au un cadru didactic dispus să-i pregătească. Părinţii, revoltaţi că nu au unde să înveţe elevii, au cerut ajutorul autorităţilor.

Sătenii din satul Scurtu, comuna Berleşti, sunt revoltaţi din cauză că fiii şi fiicele lor nu au unde să meargă la şcoală. Cei doi băieţi ai lui Constantin Ghimiş sunt elevi în clasa I, respectiv în clasa a IV-a. „Povestea este simplă: anul trecut, Şcoala din Scurtu a funcţionat cu trei elevi, iar anul acesta nu poate cu patru. S-a închis din cauză că erau prea puţini copii. La început a fost vorba despre şapte elevi, dar trei dintre părinţi şi-au transferat copiii la Şcoala din Lihuleşti. Noi nu putem face acest lucru, pentru că ar avea de mers pe jos şapte kilometri. Vine vremea rece. Le-ar fi greu să meargă atâţia kilometri pe jos“, a spus bărbatul.
Autorităţile locale le-au spus oamenilor din Scurtu că elevii vor fi nevoiţi să meargă la unitatea şcolară din Lihuleşti, pentru că la Scurtu nu se vor mai ţine cursuri.

În fiecare dimineaţă, la Şcoala din Bârzeiu

Clădirea în care s-au desfăşurat cursurile de la Şcoala Bârzeiu, unitate situată mai apropae de satul Scurtu, este veche de 200 de ani, potrivit localnicilor. Din prima zi a acestui an şcolar, cei patru părinţi care au elevi în clasele primare au mers la Bârzeiu ca să aştepte un învăţător.
„Primăriţa şi directorul şcolii ne-au spus să mergem la Bârzeiu, că ne vor trimite un dascăl. Nu a venit nici un învăţător. Degeaba am mers în fiecare dimineaţă la şcoala aceea.  Am venit la Târgu Jiu ca să rezolvăm problema. Vrem să ne dăm copiii la şcoală şi nu avem unde. Sperăm să se rezolve cumva problema. Noi vrem o învăţătoare care să vină la Scurtu. Anul trecut a fost foarte bine. Am avut o învăţătoare din Târgu Jiu, foarte bună. A locuit în gazdă la Scurtu. Nu au fost probleme. Erau trei elevi. Să ne dea cadru didactic şi anul acesta“, a spus Gheorghe Glăvan, bunicul unuia dintre elevii din Scurtu.

Autorităţile promit că vor rezolva problema

Liviu Andrei, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, a declarat că la Scurtu problema elevilor se va rezolva. „Am vorbit cu primăriţa. Ştiu că este o problemă acolo. O să trimit un om în teritoriu şi va vedea care este situaţia adevărată acolo, câţi copii sunt şi ce este de făcut. Dacă sunt cinci elevi, le vom da cadru didactic. Dacă sunt mai puţini, le vom asigura cumva transportul. O să le dăm un autoturism ca să-i transporte la Şcoala din Lihuleşti. Dacă nu, în ultimă instanţă, vom găsi un cadru didactic pentru acei copii“, a precizat Liviu Andrei.
Maria Dumitraşcu, edilul comunei Berleşti, a afirmat că situaţia de la Scurtu va fi rezolvată: „Cred că singura soluţie este un cadru didactic. Copiii vor să înveţe şi vom face tot posibilul să aibă unde“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU