14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInvestitorii de la CE Craiova vor cota de energie

Investitorii de la CE Craiova vor cota de energie

Marin Condescu, liderul Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia şi al Federaţiei Naţionale Mine Energie, este de părere că potenţialii investitori de la Complexul Energetic din Craiova nu au interesul să facă investiţiile de mediu, ci doar să obţină cota de energie aferentă unităţii.
Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, consideră că privatizarea Complexului Energetic de la Craiova este o modalitate prin care se urmăreşte ca un potenţial investitor să preia cota de energie aferentă termocentralei. Complexul Energetic Craiova furnizează 8% din energia electrică a ţării pe baza cărbunelui livrat de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Recent, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Teodor Atanasiu, a anunţat că unitatea ar putea fi privatizată rapid, până la sfârşitul anului, iar Marin Condescu este convins că investitorul care va pune mâna pe termocentrală doreşte doar să obţină cota de energie produsă de aceasta şi nu va fi interesat să facă investiţiile de mediu impuse de Uniunea Europeană. Şeful Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului a făcut public faptul că se urmăreşte privatizarea termocentralei cu un invesitor strategic, până la sfârşitul acestui an, urmată de o majorare de capital şi acordarea către angajaţi până la 8% din capitalul social.

Investiţii în mediu

În prezent, acţionarul majoritar al Complexului Energetic Craiova este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului cu 72,88%, Fondul Proprietatea cu 24,98% şi Societatea pentru Închiderea şi Conservarea Minelor SA Târgu Jiu cu 2,13%. În altă ordine de idei, acelaşi lider al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, Marin Condescu, a declarat că înfiinţarea Complexului Unic Oltenia din care să facă parte complexurile energetice de la Craiova, Rovinari, Turceni, precum şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia este singura soluţie pentru ca sectorul energetic al regiunii să devină viabil. Condescu a mai spus că a fost finalizat studiul de fezabilitate pentru noul complex energetic ce va fi ridicat la Sărdăneşti, însă viitorul mineritului şi energiei din Oltenia depinde foarte mult de ceea se va întâmpla cu unităţile de la Turceni, Rovinari şi Craiova. De asemenea, şi la complexurile energetice de la Rovinari şi Turceni sunt necesare investiţii de mediu de sute de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS