17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalChelu şi Staicu - amendaţi de CNVM

Chelu şi Staicu – amendaţi de CNVM

Cătălin Chelu nu a primit avizul pentru funcţia de preşedinte/director general al SIF Moldova. CNVM l-a amendat pe Chelu pentru deţinerile concertate de la SIF Oltenia şi pentru limbajul „inadecvat“ folosit în ultima perioadă. Indirect, decizia CNVM îl ajută pe Dinel Staicu.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a anunţat ieri că i-a amendat cu câte 2.000 de lei pe Dinel Staicu, Teodor Buzatu şi Tudor Ciurezu – preşedintele/director general al SIF Oltenia şi adjuncţii săi, şi cu 5.000 de lei pe Cătălin Chelu – unul dintre cei mai importanţi acţionari ai societăţii de investiţii financiare. Primii trei au fost sancţionaţi de CNVM din cauză că nu au restricţionat dreptul de vot al lui Cătălin Chelu şi al persoanelor cu care acesta acţionează concertat la limita legală de deţinere de 1% din capitalul social al SIF, iar cel de-al patrulea – pentru că nu a informat organismul de control despre persoanele cu care acţionează concertat.
Totodată, controversatul Cătălin Chelu nu a primit din partea CNVM avizul pentru funcţiile de preşedinte/director general al SIF Moldova tocmai din cauza incidentelor produse la AGA din 29 august de la SIF Oltenia. În plus, CNVM a considerat că omul de afaceri a folosit un „limbaj inadecvat şi care nu corespunde cerinţelor de bună purtare şi integritate“, atât în cadrul AGA, cât şi în interviurile ulterioare date presei. În 60 de zile, acţionarii SIF Moldova trebuie să discute menţinerea lui Chelu în CA.

Chelu sare la gâtul CNVM

În şedinţa AGA din 29 august, Chelu spera să-l dea jos din fruntea SIF Oltenia pe Dinel Staicu – pus în discuţia acţionarilor la cererea CNVM, în condiţiile în care omul de afaceri craiovean a fost trimis în judecată în dosarul fraudării BIR cu cinci milioane de euro. Dinel a rămas preşedinte/director general (cu 62% din voturile exprimate în favoarea sa), dar după ce organizatorii au anulat drepturile de vot reprezentând 7,5% din totalul de prezenţă de 16,3%, pe motiv că ar acţiona concertat cu Cătălin Chelu. Opt societăţi au contestat în instanţă deciziile AGA, printre ele nefiind firme controlate direct de Chelu. Omul de afaceri gălăţean spune că va contesta în instanţă ordonanţa CNVM şi îi atacă pe membrii comisiei.
„Cei de la CNVM erau supăraţi pe mine de mai mult timp şi acum au găsit prilejul să-mi plătească o poliţă. Nu ştiu cine e sfânt din cadrul CNVM să arunce cu piatra. Cine e moral în CNVM? La salariile de prost gust pe care le au, că stau pe un munte de bani, îşi permit să facă pe judecătorii“, a acuzat Chelu. Omul de afaceri a fost numit preşedinte/director general al SIF Moldova în urma deciziei CA de pe 16 iulie, după ce fostul şef al SIF 2, Sorin Turtoescu, şi-a dat demisia invocând motive de sănătate. Potrivit CNVM, în prezent conducerea autorizată a SIF Moldova este formată din Costel Ceocea – director general adjunct şi Matei Alexandru – director.

Decizia CNVM îl ajută pe Staicu

Decizia CNVM vine indirect în ajutorul lui Dinel Staicu, ameninţat de Chelu cu îndepărtarea din CA în AGA din noiembrie, când mandatele actualilor administratori expiră. Opt dintre firmele care se spune că fac parte din grupul controlat de Cătălin Chelu au contestat în instanţă deciziile AGA din 29 august prin care Staicu era menţinut în funcţiile de preşedinte/director general al SIF Oltenia. CNVM, prin recunoaşterea unei concentrări (de 1,22%), vine în apărarea lui Staicu şi a conducerii actuale a SIF. Comisia a constatat că Iledificia SA Galaţi, care are 5.020 acţiuni SIF Oltenia, este controlată de Cătălin Chelu (34,97%) şi Rîmar Doina (24,70%).
Societatea este prezumată a acţiona concertat cu Galgros SA, Lidas Prod SRL, şi Luminiţa Tîru, cu care Chelu a recunoscut pe propria răspundere că acţionează concertat. De asemenea, s-a stabilit că Rîmar Cezar, care are 5.485.400 de acţiuni SIF Oltenia, are acelaşi domiciliu cu Doina Rîmar şi Cătălin Chelu, deci şi el acţionează concertat cu cei de mai sus. În plus, Comrimet SA – deţinătoare totală a 1,19 milioane acţiuni – are ca administrator cu puteri depline pe Luminiţa Tîru. La rândul ei, Lineas Trade SA are 1,12 milioane de acţiuni SIF Oltenia şi deţine 97,74% din Comrimet SA, Libron Consulting SA (proprietara a şase milioane de acţiuni SIF Oltenia) şi Epsomatic SA (titulară a 556.700 acţiuni SIF Oltenia). Ele sunt administrate de aceeaşi persoană. În total, firmele menţionate deţin circa şapte milioane de acţiuni SIF Oltenia, deci 1,22% din capitalul social. Reprezentanţii conducerii SIF Oltenia spun că vor demonstra instanţei că nu numai acţiunile indicate de CNVM sunt concertate.
„Noi vom demonstra că toţi cei 34 de acţionari descoperiţi de noi au acţionat concertat“, a afirmat Tudor Ciurezu, vicepreşedinte CA. În schimb, Cătălin Chelu acuză că Dinel Staicu ar avea influenţe la CNVM. „CNVM l-a ajutat pe Staicu, omul care a luat bani mulţi de la BIR şi nu i-a mai adus înapoi. Staicu are influenţă la CNVM, Vladimir Cojocaru (şeful Direcţiei Generale de Supraveghere – n.r.) e finul lui“, a spus omul de afaceri. Dinel Staicu se află în Germania pentru a discuta vânzarea pachetului de 20% pe care SIF îl deţine la Ford România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU