36.6 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalPâinea nu se scumpeşte... încă

Pâinea nu se scumpeşte… încă

Producătorii mari din Oltenia susţin că, în viitorul apropiat, nu vor majora preţul pâinii. Dacă se scumpesc grâul, energia şi gazele, atunci nu sunt excluse creşterile de preţ la pâine.

Deşi la nivel central, asociaţiile producătorilor din panificaţie dau ca o certitudine scumpirea pâinii în perioada următoare, producătorii importanţi din Oltenia au declarat, pentru GdS, că vor menţine preţurile actuale cel puţin pentru o perioadă scurtă de timp. Atuul cel mai important pe care îl au producătorii este acela că materia primă cu care se aprovizionează provine tot din Oltenia, iar recoltele de anul acesta au adus o producţie ceva mai bună decât în 2007. Acum, grâul este pe placul procesatorilor: mult, bunicel şi ieftin. Argumentele care stau la baza eventualelor scumpiri ale pâinii ar fi creşteri de tarife la electricitate şi la gaze şi eventuale scumpiri ale materiei prime. Unii dintre producătorii de pâine susţin că, deşi grâul s-a făcut în vara aceasta, mulţi agricultori (particulari sau fermieri) nu doresc să vândă la preţurile actuale. 

Pot apărea scumpiri, dar nu acum

Producătorul din Craiova, Pan Group, dă asigurări că se menţin preţurile la pâine, iar în cadrul companiei „nu există discuţii referitoare la creşterea preţurilor produselor Pan Group“, după cum susţine PR managerul companiei, Adrian Mătuşoiu. Acesta confirmă că producătorul de pâine se aprovizionează cu grâu de pe piaţa din regiunea Oltenia, fără a apela la importuri. Alt producător important din Oltenia, care a pătruns puternic şi pe piaţa din Craiova, este compania vâlceană Vel Pitar. Societatea nu exclude scumpiri, dar acestea nu vor surveni imediat. „În acest moment, Vel Pitar nu majorează preţul pâinii, dar evoluţia costurilor cu materiile prime, energie electrică, gaze, carburanţi, salarii va influenţa deciziile viitoare privind acest aspect“, a spus preşedintele Consiliului de Administraţie al Vel Pitar, Gheorghe Frâncu. Şi Boromir Vâlcea ţine la preţ, cel puţin o perioadă scurtă. „Nu s-a luat nici o decizie de majorare a preţului pâinii. Menţinem preţurile, deocamdată, cel puţin pentru o săptămână. Vom vedea şi cum acţionează concurenţa“, a precizat directorul comercial al Boromir, Cezar Popescu.

Grâu bunicel, ofertă slabă

Pan Group susţine că se aprovizionează preponderent din Oltenia, iar grâul care provine din această zonă este corespunzător produselor de panificaţie. Şi Boromir cumpără grâu din regiune. În opinia responsabililor acestei companii, grâul din 2008 este relativ bun şi are parametri calitativi acceptabili. „Diferă de la un producător la altul. Dacă agricultorul a folosit tehnologia completă, atunci are un grâu de calitate. La fel şi preţul diferă, în funcţie de calitatea grâului“, a spus directorul Cezar Popescu. La aceleaşi concluzii a ajuns şi Vel Pitar, care susţine că producătorii agricoli care au respectat tehnologia culturii au obţinut recolte bune atât cantitativ, cât şi calitativ. Problema este că agricultorii din Oltenia, cu precădere fermierii din Olt şi Dolj, unde au fost cele mai mari suprafeţe cultivate cu grâu, nu vând grâul de calitate la preţurile actuale. Ei aşteaptă majorări de preţuri, pentru ca afacerile lor să fie profitabile.

Preţuri mici la materia primă

Legile nescrise ale agriculturii arată o practică pe piaţa de profil: când se face grâul, sunt preţuri mici, când producţia este slabă, şi preţurile explodează. Ambele sunt în defavoarea cultivatorului. În 2008 ne aflăm în prima situaţie: producţii mari – preţuri mici. Marii procesatori din Oltenia achiziţionează grâu la preţuri diferite, în funcţie de parametrii calitativi. În timp ce Boromir nu dezvăluie preţurile la care cumpără grâul de pe piaţa locală, ceilalţi doi producători mari din industria regională de panificaţie cumpără la preţuri între 0,45 lei pe kilogram şi la 0,65 lei pe kilogram, în funcţie de calitate. Dacă Vel Pitar cumpără cu 0,55 lei pe kilogram (în cazul în care vânzătorul transportă marfa până la moară), Pan Group oferă între 0,45 lei şi 0,65 lei, fără TVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS